pondelok 25. augusta 2014

Úvod k výžive podľa 5 elementov + OHEŇ

  PREDSLOV....


Dlhoročné skúsenosti starých Číňanov v oblasti stravovania potvrdzujú, že jednoduché princípy sa osvedčili a sú funkčné aj dnes. Žiadne tabuľky ani návody vám nepovedia, čo je pre vás naozaj dobré. Toto je schopné len vaše telo, ktoré je úžasné laboratórium, plné nekonečných pochodov. Naučte sa načúvať sami seba a spoznáte, čo naozaj potrebujete. 
Ideálna strava by mala v sebe obsahovať potraviny od každého z 5 elementov, len tak môže byť pestrá a zdravá. Tiež platí zásada čo najmenej používať potraviny mrazené, priemyselne spracované a na varenie nepoužívať mikrovlnnú rúru. snažiť sa si pripraviť a uvariť jedlo z čerstvých surovín. Dnes už nie sme odkázaní zásobovať sa konzervami alebo mrazenými potravinami (za mraziaky nech platia obchodníci).

Na rozdiel od ostatných alternatívnych liečebných metód, je TČM ucelený systém znalostí, diagnostických a liečebných metód na celkovú harmonizáciu a v prípade nutnosti aj liečbu organizmu. Tento ozdravný systém má zdokumentované a zachované korene už spred 3 000 rokov pred n.l., kedy sa počas existencie jednotlivých čínskych dynastií na cisárskom dvore Tradičná čínska medicína vyvíjala a zistené poznatky sa systematizovali a spisovali. Vďaka práci tých najlepších majstrov vo svojom odbore sa zachovali celé rozsiahle diela zaoberajúce sa okrem iných oblastí života aj zdravím, metódami diagnostiky a liečby, zatrieďovaním charakteru a liečivých účinkov jednotlivých bylín, princípmi tvorby a popisom štandardných a osvedčených bylinných receptúr.

Ja tiež väčšinu života zápasím s kilami a diétami, ale aj s následkami nepravidelného stravovania a oslabenými niektorými orgánmi. Aj toto ma podnietilo k tomu, aby som sa vrhla do štúdia dietetiky podľa TČM. Veľmi ma oslovil práve tento spôsob stravovania, aby strava bolo prínosom energie a nie naopak. Sledujem číňanov  a číňanky, ktorí nezápasia s nafúknutými bruchami a celulitídou, obezitou a to je fakt, ktorý je dostatočným dôkazom, že to funguje celé tisícročia. Neprebrala som do života  ich životný štýl, či kultúru, je to Ázia a my sme Európania, no ich princíp stravovania, prevenciu a  aj liečenie uznávam, lebo naozaj funguje. Kde nedokáže pomôcť naša západná medicína, ktorá podceňuje dôležitosť niektorých orgánov (slezina, mandle, ľadviny, maternica, všetko vyrezať...vrrrrr) a stavia len na utlmení dôsledkov a dôkazoch laboratórií. Lenže, ktoré laboratórium zistí príčinu Vášho nafúknutého brucha, alebo oslabenej sleziny, ktorá je zodpovedná napr. za váš nefungujúci lymfatický systém...? Náš organizmus je najcitlivejší a najdokonalejší prístroj! Okamžite dá pocítiť každú disharmóniu v tele a na duši...
Každý človek môže byť sám sebe lekárom, ak začne sledovať svoje telo a rozmýšľať, čo si kladie do úst, či jeho potrava je pre neho životabudičom alebo jedom, či balvanom.

Aj keď už všetko bolo vymyslené, povedané, napísané publikované, chcem Vám prostredníctvom nasledujúcich informácií, ponúknuť iný pohľad na spôsob stravovania podľa vplyvu energie z potravy na naše jednotlivé orgány a ich funkciu na kvalitu života, psychiku a emócie, tiež  pomáha vnímať, čo a prečo sa deje s našimi orgánmi.

PÄŤ PRVKOV, KTORÉ TVORIA  ČÍNSKY  PENTAGRAM
  •  OHEŇ - predstavuje leto, teplo, dorastanie, čierna farba, horká chuť, radosť.
  •  DREVO predstavuje jar, vietor, rodenie, zelená farba, kyslá chuť, hnev.
  •  KRAJINA - predstavuje neskoré leto, vlhko, premena, žltá farba, sladká chuť, zádumčivosť.
  •  VODApredstavuje zima, chlad, uschovanie, čierna farba, slaná chuť, strach.
  •  KOV - predstavuje jeseň, sucho, dozrievanie, biela farba, pálivá chuť, smútok.
  • DREVO - potraviny z tejto skupiny uprednostňovať hlavne na jar.
  • OHEŇ - potraviny z tejto skupiny uprednostňovať hlavne v lete.
  • ZEM - potraviny z tejto skupiny uprednostňovať hlavne v neskorom lete 
  • KOV - potraviny z tejto skupiny uprednostňovať hlavne na jeseň.
  • VODA - potraviny z tejto skupiny uprednostňovať hlavne v zime

Element ohňa

Symbolizuje leto, oheň a horúčavu.  

Orgány ohňa

  • Srdce - kontroluje cievy, predstavivosť, jazyk, vyjadrovacie schopnosti a reč. Srdce ďalej vníma všetky poruchy, ale aj pozitívne vplyvy, ktoré sa dejú v iných orgánoch. Jazyk je miestom, kde sa tieto zmeny premietajú a preto hrá veľkú rolu pri diagnostike z pohľadu tradičnej čínskej medicíny(ďalej len TČM)).
  • tenké črevohrá iba vedľajšiu úlohu pri vzniku ochorení zapríčinených výživou. Tie totiž súvisia s celým zažívacím traktom. Z pohľadu TČM sa tenkému črevu pripisuje 1 funkcia, ktorá vysvetľuje opakované zápaly močového mechúra bez bakteriálneho nálezu.
Elementu ohňa prináležia
  • potraviny horkej chuti
  •  pohánka, žito
  •  jahňa, koza a z nich pochádzajúce výrobky.
  • ovocie a zelenina červenej farby (čerešne, červené hrozno ako aj červená paprika)
  •  aperitívy ako aj niektoré bylinky s horkou chuťou (pomáhajú  naštartovať zažívanie, najmä po ťažkom jedle)
  • horká a studená zelenina, ako čakanka či endívia (pomáhajú pri namáhavej práci a strese)
   horké a teplé nápoje (káva, kakao, červené víno) a bylinky (majoránka, tymián, oregano) majú vysušujúci účinok a mali by sa teda užívať za vlhkého počasia. Ich nadmerné používanie sa nedoporučuje pri osteoporóze či vypadávaní vlasov, keďže tieto látky poškodzujú cievy.
    -      káva síce podporuje zažívanie a na chvíľu pomáha premôcť únavu,  no jej dlhodobé užívanie však vysušuje hrubé črevo a vedie k zápche.
  -        čierny a zelený čaj majú taktiež vysušujúci účinok. Ak vám býva často zima, zelenému čaju by ste sa mali vyhnúť. Naopak zelený čaj prospieva ľuďom, ktorí sú náchylní k zadržiavaniu vody v tele.
    -       Čierny čaj môže pri miernom dávkovaní prospievať slezine. Nedoporučuje sa, ak trpíte zahmlievaním pred očami, citlivosťou na svetlo, či svalovými kŕčmi.

Pokračovanie v ďalšom článku...
Zdroj: TČM

0 komentárov:

Zverejnenie komentára