piatok 18. augusta 2017

Babie leto a výživa

Výživa počas babieho leta

Babie leto predstavuje prelom obdobia koniec leta do začiatku jesene  - fáza leta a letných horúčav sa končí, keď bola energia na vrchole a v tomto období sa vracia  do stredu - rovnováhy a harmónie. Stredom je celá naša Zem, živel Zeme v ľudskom organizme zodpovedá SLEZINE a ŽALÚDKU. Hľadáme rovnováhu medzi starostlivosťou  o seba a ostatných. Hlavnou témou je výživa. Mali by sme sa  pripraviť na nadchádzajúce obdobie jesene. Končí dozrievanie šťavnatých plodov, ktoré sú vhodné na konzumáciu v surovom satve - jahody, maliny, černice, melóny, rajčiny, uhorky a pod. Dozrievajú plody v hodné na uskladnenie na zimné obdobie, teda prevažujú plody na tepelné upravovanie., preto prechádzame s prevažujúcej surovej stravy, ktorá je vhodná v horúčavách, na prevažujúcu varenú stravu. Babie leto je spojené s hojnosťou (úrody)  súcitom a nezištným dávaním. Podľa čínskeho lunárneho kalendára je babie leto doba "sleziny". Vzhľadom k tomu, že tento orgán majú ľudia v našej krajine najviac v disharmónii, je dobré najmä v tejto dobe sa o ňu postarať posilniť ju najmä vhodnou stravou a bylinkami. Slezina riadi trávenie a vstrebávanie živín, výrobu energie a krvi, lymfatický systém  a celú imunitu. Jej zlý stav sa u nás pozná podľa nadváhy, opuchov, únavy duše i tela, bledošedá koža, "priberá, aj keď skoro neje".
Oslabená slezina = oslabená pečeň! Tieto dva orgány sa vzájomne podporujú. Pečeň vyživuje slezinu krvou, ale môže ju aj utláčať.
Slezina má rada teplo a sucho. 
Patogénom tohto obdobia je všadeprítomná  vlhkosť, ktorá vedie k lenivosti, ťažobe, tuposti a zahlcenosti myslenia. Vlhkosti predídeme tým, že sa budeme vyhýbať predovšetkým cukru a sladkostiam, zapražených jedál (zahustených omáčok, polievok múkou opraženou na tuku), margarínom. Dokonca je dobré  obmedziť aj príjem mliečnych výrobkov,  pretože tie majú v tomto období tendenciu nás zahlieňovať. Slezinu ochladzujú a tým jej bránia správne fungovať, slezina prichádza o energiu a nemôže správne pracovať. Viac o tomto období tu aj orgány v septembri.

 Symptómy, ktoré sú prejavom oslabenej sleziny:
-  zubný kaz = oslabené aj obličky, krvácanie a opuchy ďasien, paradentóza, zatínanie zubov, bolesti zubov v hornej čeľusti, krivé zuby u detí, vytekanie slín z kútika úst, suché rozpraskané pery, veľa hlienu, vodnatá nádcha, zápaly vedľajších nosných dutín, polypy v nose, bolesti lymfatických uzlín, mierne nachladnutia...
- obezita / nadmerná štíhlosť, chuť na sladké, veľká únava po jedle, napínanie na vracanie, reptanie na jedlo, chorobný hlad / nechutenstvo, hnačky, zápchy, kašovité stolice, nadúvanie, poruchy krvotvorby, málo / veľa krvných doštičiek, krvácanie z nosa, podliatiny, vodnaté opuchy, žltkastá farba tváre, mihanie pred očami, závraty, nezvládanie točivých pohybov - kolotoč ...
Psychické vplyvy : 
starosti, premýšľanie, sny o jedle, zahĺbenosť, zádumčivosťOkruh sleziny poškodzuje : rafinovaný biely cukor, koláče, sladkosti, čokoláda, zmrzlina, prílišná starostlivosť, kritickosť, nedôvera, skepsa, nedostatok lásky, rodinnej pohody
Obmedziť na jeseň a v zime konzumáciu surových potravín a štiav.

Vhodná strava: obmedzujeme surovú stravu, ktorá nás ochladzovala v letných horúčavách, pomaly zahrievame organizmus a pripravujeme na jeseň a zimu, aby bol náš organizmus v zime odolný. Slezina potrebuje byť na zimu "zohriata", čo veľmi pomôže našej imunite. Dožičíme si plody úrodu matky Zeme, čo nám v tomto období poskytuje.
Dbáme na dostatočne veľký prísun kvalitatívne dobrých bielkovín, pri veľkom oslabení okruhu sleziny a žalúdka sa zo začiatku odporúča delená strava.
Do jedálnička pravidelne zaradíme jedlá a kaše z pšena ( proso ) - veľmi vhodné pri oslabení sleziny, najmä pri opuchoch (stagnácia vody a vlhkosti v tele). 


Je až neuveriteľné, čo všetko ovplyvňuje a spôsobuje práve tento orgán, ktorý je v západnej medicíne dosť podceňovaný...
Viac o tomto dôležitom orgáne pripravujem samostatný článok.




Prajem vám krásne babie leto
JA a TČM


0 komentárov:

Zverejnenie komentára