Výživa počas babieho leta

Oslabená slezina = oslabená pečeň! Tieto dva orgány sa vzájomne podporujú. Pečeň vyživuje slezinu krvou, ale môže ju aj utláčať.
Slezina má rada teplo a sucho.
Patogénom tohto obdobia je všadeprítomná vlhkosť, ktorá vedie k lenivosti, ťažobe, tuposti a zahlcenosti myslenia. Vlhkosti predídeme tým, že sa budeme vyhýbať predovšetkým cukru a sladkostiam, zapražených jedál (zahustených omáčok, polievok múkou opraženou na tuku), margarínom. Dokonca je dobré obmedziť aj príjem mliečnych výrobkov, pretože tie majú v tomto období tendenciu nás zahlieňovať. Slezinu ochladzujú a tým jej bránia správne fungovať, slezina prichádza o energiu a nemôže správne pracovať. Viac o tomto období tu aj orgány v septembri.
Symptómy, ktoré sú prejavom oslabenej sleziny:
- zubný kaz = oslabené aj obličky, krvácanie a opuchy ďasien, paradentóza, zatínanie zubov, bolesti zubov v hornej čeľusti, krivé zuby u detí, vytekanie slín z kútika úst, suché rozpraskané pery, veľa hlienu, vodnatá nádcha, zápaly vedľajších nosných dutín, polypy v nose, bolesti lymfatických uzlín, mierne nachladnutia...
- obezita / nadmerná štíhlosť, chuť na sladké, veľká únava po jedle, napínanie na vracanie, reptanie na jedlo, chorobný hlad / nechutenstvo, hnačky, zápchy, kašovité stolice, nadúvanie, poruchy krvotvorby, málo / veľa krvných doštičiek, krvácanie z nosa, podliatiny, vodnaté opuchy, žltkastá farba tváre, mihanie pred očami, závraty, nezvládanie točivých pohybov - kolotoč ...
Psychické vplyvy :
starosti, premýšľanie, sny o jedle, zahĺbenosť, zádumčivosť
Okruh sleziny poškodzuje : rafinovaný biely cukor, koláče, sladkosti, čokoláda, zmrzlina, prílišná starostlivosť, kritickosť, nedôvera, skepsa, nedostatok lásky, rodinnej pohody
Obmedziť na jeseň a v zime konzumáciu surových potravín a štiav.
Vhodná strava: obmedzujeme surovú stravu, ktorá nás ochladzovala v letných horúčavách, pomaly zahrievame organizmus a pripravujeme na jeseň a zimu, aby bol náš organizmus v zime odolný. Slezina potrebuje byť na zimu "zohriata", čo veľmi pomôže našej imunite.
Obmedziť na jeseň a v zime konzumáciu surových potravín a štiav.
Vhodná strava: obmedzujeme surovú stravu, ktorá nás ochladzovala v letných horúčavách, pomaly zahrievame organizmus a pripravujeme na jeseň a zimu, aby bol náš organizmus v zime odolný. Slezina potrebuje byť na zimu "zohriata", čo veľmi pomôže našej imunite.
Dožičíme si plody úrodu matky Zeme, čo nám v tomto období poskytuje.
Dbáme na dostatočne veľký prísun kvalitatívne dobrých bielkovín, pri veľkom oslabení okruhu sleziny a žalúdka sa zo začiatku odporúča delená strava.
Do jedálnička pravidelne zaradíme jedlá a kaše z pšena ( proso ) - veľmi vhodné pri oslabení sleziny, najmä pri opuchoch (stagnácia vody a vlhkosti v tele).
Je až neuveriteľné, čo všetko ovplyvňuje a spôsobuje práve tento orgán, ktorý je v západnej medicíne dosť podceňovaný...
Viac o tomto dôležitom orgáne v samostatnom príspevku tu: http://www.elementy.life/2022/01/neskore-leto-organ-slezina-vhodny.html
Dbáme na dostatočne veľký prísun kvalitatívne dobrých bielkovín, pri veľkom oslabení okruhu sleziny a žalúdka sa zo začiatku odporúča delená strava.
Do jedálnička pravidelne zaradíme jedlá a kaše z pšena ( proso ) - veľmi vhodné pri oslabení sleziny, najmä pri opuchoch (stagnácia vody a vlhkosti v tele).
Je až neuveriteľné, čo všetko ovplyvňuje a spôsobuje práve tento orgán, ktorý je v západnej medicíne dosť podceňovaný...
Viac o tomto dôležitom orgáne v samostatnom príspevku tu: http://www.elementy.life/2022/01/neskore-leto-organ-slezina-vhodny.html
Prajem vám krásne babie leto
JA a TČM
0 komentárov:
Zverejnenie komentára