piatok 28. mája 2021

Element OHŇA II.


Pokračovanie predchádzajúceho článku ....

V predchádzajúcom článku sme si povedali, že element Ohňa predstavuje Leto a k tomuto elementu
 prislúchajú  orgány ako je  SRDCE a TENKÉ ČREVO.


OHEŇ tiež znamená duševný vývoj, inšpiráciu, intuíciu, zvedavosť a záujem o učenie. Ohnivú povahu má mladosť, ktorá túži po poznaní  a všetko skúma. Radosť a smiech patrí k elementu OHŇA.

SRDCE kontroluje cievy, osobné vyžarovanie  - ktoré sa odzrkadľuje v tvári a v očiach, predstavivosť, jazyk vyjadrovacie schopnosti a reč. Vníma všetky poruchy aj pozitívne vplyvy , ktoré sa odohrávajú v iných orgánoch, preto sa v TCM jazyk nazýva "cisárom orgánov".
Vyjadrovacie schopnosti a schopnosť pritiahnuť a udržať si pozornosť závisí na sile srdca.


SRDCE je sídlom ducha. láska, súcit a múdrosť patria k jeho prirodzeným vlastnostiam.... Otvorenosť komunikatívnosť a záujem o druhých prinášajú pocit radosti a vnútorného bohatstva....Kto žije zmysluplným životom, automaticky posiluje svoje srdce.


TENKÉ ČREVO - už sme si povedali jeho funkciu, no pre doplnenie chcem vysvetliť prečo tenké črevo môže súvisieť so zápalmi močového mechúra...Je to v prípadoch ak sa človek často dostáva do časového stresu, čo spôsobuje horúčosť v srdci. Aby tenké črevo ochránilo srdce pred touto horúčosťou, odvádza ju mechúrom preč.
Rada: v lete pri horúčavách, veľmi pomáha pri možných kolapsoch z prehriatia srdca, studený obklad na hrudník v oblasti srdca alebo do lakťových jamiek oboch rúk, kde je hmatný pulz.
Ale toto je vlastne na inú tému.
Vráťme sa do stravovania, čo by sme mali v lete hlavne konzumovať, na aké potraviny sa máme zamerať, aby sme si organizmus neprehrievali alebo nadmerne neochladzovali....(lebo príliš studeného veľa škodí a naopak)
 Aby sme si vybrali správne jedlo, mali by sme sa oboznámiť s rozdelením potravín podľa 5 elementov:

Prvok OHEŇ:

Horúce (Horké): mäso:  baranie, jahňacie, ovčie, kozie, a všetky druhy grilovaného mäsa


                             nápoje: horké likéry, koňak, varené víno
Teplé: zelenina: ružičkový kel
            mliečne výrobky: ovčí a kozí syr a kozie mlieko
            bylinky/korenie:čerstvá bazalka, čerstvá saturejka, kakao, kurkuma, mak, čerstvé oregano, červená paprika, čerstvá majoránka, čerstvý tymián, jelovec, rozmarín čerství, kakao,
            nápoje: obilná káva (výborne odvádza nadmernú vlhkosť organizmu čo je najmä pri obezite)
                          káva, červené víno

Neutrálne: obilie: amarant, quinoa, žito (raž)

                   zelenina/šaláty: žihľava, ľadový šalát, poľný šalát (polníček), cvikla
                   nápoje: čaj bancha (výborný pri obezite s nadmernej vlhkosti, odvodnenie organizmu, znižuje hladinu cholesteloru,chráni pred prekyslením)
pu-erh ( veľmi dobrý na cholesterol), tuo-cha (odvádza vlhkosť, prečisťuje,stimuluje látkovú výmenu v pečeni, podporuje trávenie tukov, znižuje cholesterol, odbúrava alkohol v krvi),
všeobecne čierny čaj (podporuje trávenie mastných jedál-dať si ho horúci po jedle, je určite lepší ako studené pivo na žalúdok :-), odvádza vlhkosť, vysušuje takže nie je vhodný pre ľudí, ktorí majú problémy s nepravidelnou stolicou )

Osviežujúce: obilie: pohánka (pozor je fotozenzitívna, pre ľudí alergických na slnko, môže spôsobiť alergiu)

                      zelenina/šaláty: čakanka, artičoky, hlávkový šalát, púpava, paštrnák, čerstvá šalvia,
                      ovocie: grapefruit, jablko dula, červené bobulové letné plody
                      nápoje: svetlé pivo, pivo čierne, plzenské pivo, zelený čaj, voda, horúca voda (kedykoľvek počas dňa popíjať horúcu vodu, veľmi dobre upravuje trávenie a posilňuje žalúdok)

Ľudia narodení v elemente OHŇA:


 pozri tabuľku

Prospievajú vám potraviny tohto elementu ako sú druhy mäsa, syrov, byliniek nápoje, červené potraviny - čerešne, cvikla, červené hrozno, paprika, horké bylinky. Miesto piva si objednajte horký likér napr. becherovku alebo fernet (prospievajú zažívaniu). Vhodná je aj studená šalátová zelenina, zelený čaj.
Môžete jesť všetky druhy grilovaného mäsa...(samozrejme za predpokladu, že sa bavíme o zdravom organizme...) Môžete piť obilninovú kávu je pre trávenie veľmi prospešná.

Vyhýbajte sa: káve - ničí vám spánok, sústredenie a zaťažuje srdce. Kakao a červené víno zastaví Vaše chudnutie. Vyhýbajte sa studeným potravinám, ako sú jogurty, zmrzliny alebo ľadová káva.

Zahoďte cigarety, zo všetkých elementov vám škodia najviac.

Pohyb: prospievajú vám zimné športy, lebo namáhavé športové aktivity v lete vám zaťažujú srdce.

 Nechoďte do sauny, radšej si dajte lymfatickú masáž, má podobné účinky.
         
Autor: JA
zdroj: Odborná literatúra TČM

0 komentárov:

Zverejnenie komentára