štvrtok 4. apríla 2024

Výživa podľa 5 elementov - DREVO

Element dreva



Energia dreva je energiou expanzie a nového rastu. Element dreva má charakteristickú farbu zelenú, vzťahuje sa k pečeni a jeho ročným obdobím je JAR.
Špeciálnu pozornosť v jarnom období - období „nového začiatku″ - treba venovať pečeni a žlčníku. Počas jari jeme väčšinou menej alebo aj držíme pôst, aby sme očistili telo z ťažkých a tučných jedál, ktoré sme skonzumovali počas zimy. Tým si prirodzene posilňujeme a prečisťujeme našu pečeň.
Na jar máme k dispozícii novú silu zbaviť sa starých nánosov, začať nové zmeny a postaviť sa novým výzvam tvárou v tvár.

Orgány dreva

  •     pečeň - v značnej miere zodpovedá za množstvo a kvalitu krvi, kontroluje zrak, svaly, šlachy a nechty..   Pečeň nielen uchováva krv, ale ju aj cirkuluje.
  •     žlčník - koncentruje žlč pri tom mu pomáha pečeň, pretože úlohou pečene je udržiavať hladký prietok energie organizmu. Krv je uskladnená v pečeni, ale je úlohou žlčníka povedať, kedy túto krv vypustiť.
Na energetickej úrovni sa pečeň otvára do očí a prejavuje sa na nechtoch rúk a nôh.  Z energetického hľadiska zodpovedajú pečeň a žlčník za veľkú časť spojivového tkaniva v tele, predovšetkým väzivo a šľachy, svalový tónus, ochabnutosť svalstva. Ak máte problém s nimi, môže ho zlepšiť práca na pečeni a žlčníku. Ľudia, ktorí majú slabší element drevo, t.j. pečeň a žlčník, majú vo väčšine prípadov problémy aj so zrakom. Majú radi kyslú chuť a zelenú farbu.

V emocionálnej oblasti patrí k elementu drevo hnev a zlosť. Ľudia bývajú výbušní a ľahko sa vedia nahnevať. Liečenie pečene pomáha.
Pečeň neznáša tlak, z čoho vznikajú neurózy. Pečeň má rada voľnosť a priestor.

Pre posilnenie orgánov dreva sú vhodné:

  •     kyslé potraviny s osviežujúcim účinkom - kvasená zelenina, prirodzene kyslé potraviny, umeocot, kvasené ovocné octy, liehový ocot je dobré obmedziť
  •     kyslé čaje z plodov ibišteka či šípok
  •     čaj z pšenice (45 minút povarte za hrsť pšenice v pol litre vody)
  •     špalda, pšenica a zelené zrno
  •     zelená zelenina, výhonky
  •     sliepka
Kyslé  a studené potraviny, ktoré sú  typické pre odtučnovacie diéty – mliečne produkty a južné ovocie majú pri nadmernej konzumácii negatívne účinky:
  •      spôsobujú schladenie organizmu, telo nespaľuje kalórie
  •      ďalej spolu s banánmi a sladkosťami spôsobujú náchylnosť k hnisavým respiračným ochoreniam.
  •      hladovanie spolu so studenou stravou má najmä po tridsiatke zdraviu škodlivé účinky, pretože spôsobuje chronické ochorenie žalúdka
  •      aj osteoporóza sa vyskytuje najmä u žien, ktoré sa až príliš starali o kalórie.
Skúste si dať pre zmenu na raňajky varené obilie, polentu alebo ovsené vločky s kompótom, či sušeným ovocím, na obed a večeru mäsový vývar so zeleninou a po 14 dňoch možno pozorovať viditeľný rozdiel.

Často sa tiež nadmerne
používa  ostrá chuť, ktorá kontroluje orgány dreva.           
Nadmerné používanie korenia, tvrdého alkoholu, čili, cesnaku, surovej cibule či kari má však často za následok podráždenosť, napätie v šiji a ramenách, pálenie očí, zápal pečene, žlčníkovú koliku, vysoký krvný tlak, dokonca až mozgovú mŕtvicu.
Cesnak je častokrát považovaný za všeliek, čo je trochu prehnané. Pomáha pri nachladnutí a arterioskleróze, avšak ľuďom, ktorí majú oslabené orgány dreva vyslovene škodí a to najmä v surovom stave.
Naopak,  ryža a  reďkovka pečeň osviežuje a uvoľňuje.


Čo robiť:


Keď sa Drevo úspešne rozvíja, vytvára oheň premenou jedla v energiu. Oheň pečene vyživuje – rodí srdce, ktoré je samo prvkom ohňa. Oheň srdca rodí zem, ktorému zodpovedá slezina. Drevo potlačuje zem, a preto pečeň priamo tlmí fungovanie sleziny. Slabý prvok dreva vedie k slabému prvku Oheň a výsledkom sú bolesti hlavy, závrate, začervenaná tvár a občas aj mentálna nevyrovnanosť. V dôsledku toho môže byť slezina dysfunkčná. Ak je prvok drevo v pečeni príliš silný, vedie to k ohni v pečeni, čo znamená, že prvok Kov je extrémne potlačený. Prvok Kov je spojený s pľúcami, a pľúca sú preto oslabené ohňom pečene, čo vedie k suchému kašľu a bolestiam na hrudi. Všetko so všetkým súvisí....že je pečeň top orgánom pre celkové zdravie, som  písala v predchádzajúcom článku...

Dysfunkčná pečeň sa lieči vyživovaním slabého Dreva.
Jedlo, ktoré má korigovať túto nerovnováhu, musí pôsobiť priamo na východziu oslabenú časť.
Jedlá vyživujúce Drevo - pstruh, syr, hrozno, liči, mango, olivy, hrušky, slivky, maliny, jahody, mandarínka a paradajky.
Kyslá chuť pomáha Drevu rásť, a preto je na posilnenie Dreva ideálny kvasený ovocný ocot, čerstvá a zdravá zvieracia pečeň. Pomáha aj zeler stonkový, vaječný žĺtok, kura, slivky a mäta pieporná.
Ak je prvok
Drevo nadmerne silný, vedie k ohni v pečeni a následnej stagnácii qi v tomto orgáne. Hlavným cieľom liečby je rozpustenie stagnujúcej qi a umožnenie pečeni odpočinúť si. Je treba vyhnúť sa alkoholu, ťažkým a mastným jedlám. Aby bola obnovená rovnováha musí byť vyživený Kov, potlačený Oheň v pečeni .


Kyslé potraviny - V primeranom množstve vyživuje pečeň, šľachy, oči a nechty. V jednorazovom nadbytku poškodzujú pečeň. Pri chronickom nadbytku poškodzujú slezinu.
Nadmerný príjem potravín kyslej chuti sa prejaví zhrubnutím svalov, tvorbou vrások, stiahnutím kože okolo úst. Ku kyslej chuti sa radí zvieravá chuť. Pôsobí proti nadmernému poteniu, hnačkám, močeniu, pomočovaniu, proti krvácaniu a výtokom.

Osviežujúce potraviny prislúchajúce elementu Drevo, sú vhodné k tomu, aby nám pomohli prekonať nepokoj a hektiku. 
Vhodné sú zelené potraviny: listový šalát, zelenina, čerstvé bylinky alebo klíčky. 
Orgánom dreva prospieva púpava, všetky druhy obilnín, predovšetkým nezrelá pšenica a špalda. V tomto období by sme sa mali vyvarovať konzumácii mäsa, údenín, syrov a tukov, hlavne vo večerných hodinách. Rastlinná strava odľahčuje orgány dreva. 
Najvhodnejšími jedlami sú preto bylinky: bazalka, bobkový list, čierne a biele korenie, kapary, kajenské korenie, koriander, kôprové semienka, cesnak (varený, sušený) zázvor, majoránka, muškátový oriešok, rozmarín a mäta pieporná.Strava v tomto období:

Na jar sa odporúča aby sme jedli viacej sladkých* než kyslých potravín, aby sme vyživili slezinu, čo vychádza z teórie piatich prvkov. Nemali by sme sa prehrievať, pretože pečeň vládne jari voľnému a ničím nebrzdenému prúdeniu  energie a krvi. Keď sa prehrejeme, brzdí to voľný tok energie, čím sa môže poškodiť pečeň a vyvolať to, čomu čínsky lekári hovoria syndróm stiesnenosti pečene a stagnácia energie. Strava by mala byť mierne zahrievajúca a zdvíhajúca.
 


*to neznamená cukor a sladkosti, ale prirodzene sladké jedlá ako sú varené obiloviny, aj nesladené sušené ovocie :-)

Potraviny prislúchajúce elementu drevo

 
Teplé: 

Obilie: zelené zrno ; 
Ovocie: granátové jablko,  slivka ; 
Mäso: sliepka; 
Bylinky / Korenie: ocot, petržlen; 
Nápoje: čerešňová šťava. 
Neutrálne: 
Obilie: bulgur, kuskus, špalda;
Ovocie: ostružina, malina; 
Ostatné: kvasnice; 
Nápoje: šípkový čaj. 
Osviežujúce: 
Obilie: pšenica;  
Zelenina: výhonky alfa alfa, výhonky strukovín, žerucha, kys. kapusta, výhonky sóje;
Ovocie: kyslé jablko, ríbezle, klementínka, jahoda, brusnica, kys. čerešňa, mandarínka, čučoriedka, pomaranč, egreše; 
Mäso: kačica; Mliečne výrobky: tvaroh, zrazené mlieko, čerstvý syr, kefír, kys.mlieko, kys.smotana; Nápoje: chlebový nápoj, šampanské, ibištekový čaj, slezový čaj, medovkový čaj, Prosecco (talianske víno), sekt, biele víno, pšeničné pivo. 
Studené: 
Obilie: pšeničné klíčky, pšeničné výhonky; 
Zelenina / Šaláty: výhonky, fazuľa, mungo, šťaveľ, paradajka; 
Ovocie: ananás, kivi, rebarbora, citrón; Mliečne výrobky: jogurt. 

Ľudia narodení v elemente - DREVO:
pozri tabuľku


Pozitíva: kreativita, originalita, empatia, láskavosť, vzrast, expanzia 

Negatíva: hnev, zlosť, 

Čo vám prospieva: teplé raňajky ako sú obilninové kaše s kompótom alebo sušeným ovocím, obedy a večere najmä mäsové vývary so zeleninou...
Zelená zelenina, fazuľky, šaláty, brokolica, kyslá kapusta,kefír,tvaroh,ovocné a zeleninové šťavy, hydinové mäso
pohyb, ľahké ohýbanie,joga, bežiaci pás a pod. Po spotení pri výdaji energie vám dobre urobí ovocný čaj
 

Čo vám škodí: vietor, klíma,
sladkosti a tučné potraviny, nadmerné korenené, pikantné a cesnakové jedlá, dochucujte radšej jedlá jemnými bylinkami, neodporúča sa káva a zabudnúť treba na hranolčeky a čipsy!


Viac podrobností sa dozviete, ak prídete medzi nás, na pravidelné prednášky a kurzy varenia podľa elementov, resp. ročných období...

www.cestouzdravia.sk
www.facebook.com/cestouzdravia

Zdroj: TCM

0 komentárov:

Zverejnenie komentára