pondelok 13. marca 2023

ŽLČNÍK podľa TČM

"Žlčník je ukazovateľ spokojnosti"



Minule sme si objasnili veľmi zaujímavé záležitosti spojené s funkciou pečene, prvého z dvoch párových orgánov, ktoré v súčasnej dobe preberajú hlavnú telesnú aktivitu. Druhým (jangovým) orgánom je žlčník.  
  • farba charakteristická pre obdobie dreva, teda pečene a žlčníka, je farba zelená, 
  • chuť kyslá,  
  • zvuk - krik
  • tekutina - slzy 
  • klimatickým prejavom je vietor
  • smerom je východ
  • telesnou oblasťou sú svaly,
  • zmyslom zrak.
Medzi vlastnosti charakterizujúce toto obdobie patrí hnev, zlosť, agresia a malichernosť.  

Teraz niečo o ŽLČNÍKU. 


Žlčník je vakovitý orgán, pripomínajúci hrušku, uložený v spodnej časti pečene. Jeho hlavnou funkciou je úprava a skladovanie žlče tvoriacej sa v pečeni. Spolu so žlčovodmi patrí do vývodných ciest žlčových. Slúži na zhromažďovanie a zahusťovanie žlče, ktorá do neho priteká cez žlčovod a odteká žlčovým vývodom do tenkého čreva. Jeho funkciou však nie je len zhromažďovanie, ale aj zahustenie žlče. To prebieha vstrebaním vody a sčasti aj niektorých elektrolytov na 10-násobne koncentrovanú žlč. K uvoľňovaniu žlče zo žlčníka dáva povel hormón cholecystokinín, uvoľňovaný dvanástnikom po príjme potravy do žalúdka. Žlč napomáha predovšetkým pri trávení tukov ich emulgáciou, t. j. neutralizáciou kyslej potravinovej hmoty putujúcej zo žalúdka do ďalších častí tráviacej sústavy - dvanástniku (duodenum). Žlčník obsahuje zmes žlčových kyselín, cholesterolu, vybraných pigmentov, bielkovín a minerálnych solí, napr. ióny sodíka alebo draslíka. Žltohnedá farba žlče má svoj pôvod v žlčovom farbive bilirubíne, vznikajúcom predovšetkým rozpadom červených krviniek.
Najdôležitejšou súčasťou žlče sú žlčové kyseliny tvorené z cholesterolu v pečeni.

 Žlč je žltá tmavo zelená hustá tekutina. Odteká z pečene priamo do dvanástnika, alebo sa zahusťuje a skladuje v žlčníku. Žlčník sa vyprázdňuje po jedle, hlavne tučnom..., žlč vyteká do tenkého čreva a tu sa podieľa na trávení tukov. Svojim zložením sa žlč podobá krvnej plazme. Skladá sa z 97% vody a žlčových kyselín, žlčových farbív (bilirubínu), elektrolytov, fosfolipidov, steroidných hormónov, detoxifikovaných látok (lieky alebo jedy) a hlienu.

odlišné zloženie podľa toho, kde sa nachádza. Pečeňová žlč je žlto-zlatej farby a tvorí sa vo chvíli, keď je potrebné tráviť. Žlčníková žlč je zelenkastej farby a je skladovaná v žlčníku, kam sa pod tlakom dostane vo chvíli, keď je uzavretý Oddiho zvierač na dvanásťtornikovej papile. V ľudskom tele sa vytvorí 0,1 jeden liter žlče za deň.

Z pohľadu psychosomatiky ukazuje žlčník na našu spokojnosť. Ľudia, ktorí nemajú žlčník úplne v poriadku, bývajú veľmi často nespokojní, nahnevanízlostní, niekedy agresívny a neustále podráždení. Väčšinou preto, že túto agresiu nevedia vyjadriť, vychádza z vnútra a často ju nevedia  riadiť... Ak sa títo ľudia naučia brať život pozitívne, s nadhľadom, a skôr ako príležitosť, ktorá ich má v mnohom obohatiť a nebudú sa zbytočne rozčuľovať, môžu sa týchto problémov zbaviť (upokojiť tak svoj orgán, ktorý veľmi reaguje na nervozitu a stres...).

Mali by sme sa  naučiť s agresivitou pracovať a používať pravidlá asertivity. Toto obdobie je totiž obdobím aktivity žlčovitých pováh, a ak nezvládajú svoje emócie, je lepšie sa im v tejto dobe vyhnúť. Jednoducho naučiť sa nerobiťz každej maličkosti vedu, "netlačiť na pílu", ak niečo nejde tak ako si mi želáme a pod. 


Tiež ďalšou dôležitou vecou je naučiť sa nezištnému obdarovávaniu!  Ak niečo darujem, darujem to preto,že chcem a cítim to tak... Neočakávam a nevynucujem si za to od obdarovaného vďačnosť ani odmenu. To všetko môže prísť z úplne iného zdroja, iného človeka. Je to kolobeh prírodných " vesmírnych" zákonov. Čo dáš dostaneš. Komu dáš, môže vrátiť úplne niekto iný...

V tomto období (jarnom) je veľmi dôležitá detoxikácia celého organizmu. O tom sme si hovorili minule. Veľmi dôležitou súčasťou celého detoxikačného procesu je doplňovanie tekutín a to nielen v období detoxikácie, ale po celú dobu roka. Málokto si uvedomí, prečo je pre nás prísun vody- tekutín tak dôležitý. Premýšľali ste niekedy nad tým, koľko vody denne stratíme? Suché telo, suchá krv, suchá bunka hustý žlčník nemôže správne pracovať. Vznikajú stagnácie, spomalenie orgánov, spomalenie metabolizmu, vzniká problém s trávením a následne  vznikajú zdravotné problémy.

900 ml vody v priebehu dňa vydýchame, 500 ml vody vylúčime močom a asi 100 ml vody vypotíme. A viete, koľko ľudí vypije za deň "len" štyri kávy? to hotoví samovrahovia. Naše telo je zo 70 percent zložené z vody. Ako asi dlho vydržíme, ak nebudeme vodu pri takom výdaji pravidelne dopĺňať? Trpia tým nielen naše obličky, pečeň a mozog, ale hlavne každá bunka v tele potrebuje preplachovať. To je základom detoxikácie, aby sa mohla nastaviť správna výživa. Zanesený orgán nemôže byť dobre vyživovaný, podvyživený potom neplní svoju funkciu. Môžeme tak veľmi pomôcť hlavne našim čistiacim orgánom, ako sú práve pečeň spolu so žlčníkom, obličky aj pľúca.

Je dôležité si uvedomiť, že je potrebné popíjať priebežne celý deň, aby sa voda dostala priamo do buniek. Ak pijeme hltavo a veľa naraz, spôsobujeme tým nášmu telu šok, voda nevnikne do buniek, ale bude spôsobovať opuchy, zaťaží ľadviny lebo jednoducho ju organizmus nestihne spracovať. V tom nám môže pomôcť aj  Antilipidový čaj, ktorý navodzuje pocit smädu a núti nás dopĺňať tekutiny.


Pri čistení a posilnení týchto orgánov nám pomôže napr. púpava celá od koreňa cez stonku a kvet, šťavy čaje a tinktúry z horkých bylín, aj čiernu reďkovku aj šťavu z nej, veľmi účinné sú medicínske huby, zelené potraviny - chlorela, spirulina.... Pridaním týchto potravín do stravy,  zlikvidujeme zápaly tohto orgánu, ktorý vzniká zo zahustenia žlče, čím sa stáva ťažko priechodným. To všetkého najdôležitejšie je upraviť stravu.... nejesť premastené vyprážané jedlá, margaríny, surovú zeleninu (kvôli celulóze), kysnuté knedle, koláče a sladkosti, ale pridať do stravy viac ryže, obilovín, ktoré tieto orgány upokojujú, varenú či parenú zeleninu, ZELENÚ zeleninu a bylinky, fermentované výrobky ako je kvasená zeleninu, ďalej mrkvucviklu na posilnenie funkcie a vyživovanie týchto dôležitých orgánov... viac o vhodnom stravovaní v článku Element Dreva



Zdroj: TČM 

0 komentárov:

Zverejnenie komentára