piatok 21. januára 2022

Prechodné obdobie "DOJO"

Čo je to prechodné obdobie - DOJO ?

Práve sa nachádzame v tomto období - Elementu Zeme, aj keď je u nás ešte zima v plnom prúde...

Medzi piatimi čínskymi ročnými obdobiami, ktoré prislúchajú piatim živlom - hýbateľom je jedno obdobie zvláštne. Je vlastne všadeprítomné, zahrnuté do všetkých ostatných období a prestupuje cyklicky všetkými ročnými obdobiami. Je to Stred, ktoré sa nazýva DOJO. 
Pozn. Dojo [:dódžó:] je japonský výraz pro špeciálny časový úsek medzi jednotlivými ročnými obdobiami. Trvá 18 dní. Je to kvôli tomu, že Element Zeme pomáha prírode a teda aj organizmu prijať zmeny, ktoré prichádzajú prechodom ročných období - zo zimy do jari, z jari do leta, z leta do jesene a z jesene do zimy, tieto by inak boli príliš prudké...
Prvok pokojnej Zeme je prirodzeným nástupcom aktívneho Ohňa/leta, ktorý musí spomaliť jeho spaľujúcu energiu. Stabilná Zem je uprostred a prepája všetky prvky.
Číňania sami seba volajú ľuďmi "Ríše stredu", teda tými, ktorí spočívajú vo svojom vlastnom strede a so všetkým ostatným sú v harmónii. Stredom je celá naša Zem, živel Zeme v ľudskom organizme zodpovedá SLEZINE a ŽALÚDKU. Ich energia smeruje dookola, do všetkých smerov, riadia stúpanie a klesanie energie v tele aj v prírode. Hlavným ročným obdobím, keď živel Zem vládne je "Neskoré leto", prechod medzi letom a jeseňou. V skutočnosti ale je takých prechodných období, keď sa mení klíma v prírode, päť. Japonci pre toto medziobdobie majú termín "dojo" a je to presne 18-denné obdobie medzi jednotlivými ročnými obdobiami - vždy 9 dní pred a 9 dní po týchto dňoch: 4.februára, 18.apríla, 30.júna, 11.septembra, 23. novembra. 
Rovnako ako je Zem guľatá, okrúhle súaj plody krajiny, ktoré by sa mali v týchto obdobiach využívať. Ich chuť je sladká, harmonizujúca, utišujúca bolesť, vyživujúca prázdnotu. Preto by sa v týchto obdobiach nemali vykonávať drastické pôsty a očisťujúce diéty. Je potrebné sa pripraviť na zmenu ročného obdobia, nabrať nové sily a chvíľu aj spomaliť v životnom tempe. Tomu by sa mala prispôsobiť aj naša strava.

Sladká chuť vytvára čchi (energiu), hlavne neutrálne a prirodzene sladké potraviny - tekvica, mrkva, sladké zemiaky, obilie, proso, polenta, orechy, semená. Táto chuť je aj zvlhčujúca - koreňová zelenina, ovocie, sušené ovocie, ovocné šťavy, trstinový cukor, melasa, slad. Ak zvolíme tú správnu mieru "sladidiel", upokojíme si nervy, budeme lepšie spať. Do tejto kategórie patria aj mlieko a mliečne výrobky, tie však v súčasnosti predstavujú obrovský nadkonzum, a preto je vhodné nič nepreháňať, je lepšie ich konzumovať v obmedzenom množstve a to hlavne v zimnom období. Ak to so sladkou chuťou preženieme, prípadne sa nedokážeme zriecť priemyselne vyrábaných sladidiel a cukroviniek, zistíme problémy s trávením. Najčastejšie také viditeľné prejavy sú plynatosť, pocit plnosti, únava, priberanie, nedostatok koncentrácie, nezvládnutie chuti na sladké, to sú príznaky, že slezina a jej energia čchi je oslabená. 
Podrobnejšie informácie o potravinách vhodných pre tieto orgány a ich príprave som písala už v spomínanom príspevku  Element ZEME .

Teraz prinášam jedno z množstva receptov ako podporiť dobré fungovanie nášho "druhého mozgu",  ríše stredu - žalúdku a sleziny, často opomínaný orgán západnou medicínou. 

ČAJ PROTI VLHKOSTI  z čínskeho jačmeňa

30g "Jóbových sĺz" - Slzovka, Yiyi ren - čínsky jačmeň
- Pomáha pri problémoch ako je slabé väzivo s difúznym ukladaním vody v tele, výtoky, opuchnuté nohy, stála únava, opuchy očí a častá tvorba modrín
 - Povarte vopred namočené zrnká 20-30 min. v jednom litri vody. Ráno nalačno vypite. Kúru vykonávajte dva týždne po sebe. Uvarené zrná môžete  zjesťv rámci raňajok, alebo pridať do polievky miesto cestovín...
Kontraindikácie:  Táto kúra nie je vhodná pre tehotné ženy z dôvodu výrazného diuretického účinku.

VIAC ĽAHKOSTI DO ŽIVOTA
S niečím takým ako je snaha o dosiahnutie štíhlosti sa v čínskej tradícii nestretneme. Existuje tu však čosi, čo by sa dalo nazvať "dosiahnutie ľahkosti". Starí Číňania tým majú na mysli duševný stav vedúci k predĺženiu života a za predpokladu, že nič nebudeme brať príliš vážne, budeme nenútene, jednoducho nad vecou, budeme sa vznášať v oblakoch, tancovať a snívať. Číňania chápu telo a ducha ako jeden celok - človek sa nachádza v stave ľahkosti, je ľahký i telesne. 
Majte teda ľahkú myseľ!

Tento stav ľahkosti podporujú niektoré byliny, napr. koreň lotosu, ktorý čerstvý je možné pridávať do šalátových a zeleninových jedál, sušený do vývarov/polievok, čajov, alebo koreň kozinca - Radix Astragali. Táto zázračná rastlina zvyšuje množstvo základnej energie, posilňuje imunitný systém a zlepšuje krvný obraz, okrem čajov, môžete tiež pridávať do vývarov/polievok, vody v ktorej sa varí ryža/obyloviny.

ČAJ Z KOZINCA - Radix Astragali

Denná dávka:   
15g Radix Astragali, 
2g Cortex Cinamomi - kôra škorice

- Povariť denne v dvoch litroch vody 25 min.
- Popíjať po celý deň po 4 týždne
Keďže sú bylinky liečivá, nikdy sa dlhodobo v kuse nepopíjajú.

Veľmi prospešné sú či už z hľadiska prevencie alebo podpore činnosti orgánu sleziny MEDICÍNSKE HUBY:
 - Maitake - posiľňuje slezinu
- Pória kokosová - odfiltrováva vlhkosť, čím tiež podporuje  činnosť sleziny, ktorá často býva zahalená vlhkosťou, čím je jej energia oslabená, má diuretické účinky, pričom nepoškodzuje telové tekutiny, spolu s 
- Reishi, ktorá okrem iných účinkov pomáha odľahčiť telo ( pri pocite ťažkého tela ).
Biomasy medicínskych húb sú v práškovej aj tabletkovej forme. Dôležité aby boli vo forme biomasy bez anonymného výrobcu, testované/certifikované na ťažké kovy a plesne, čo musí výrobca/spracovateľ garantovať, preto nemôže byť anonymný a surovina nesmie byť z neznámeho zdroja. Len tak je možné využiť ich zdravotné benefity, bez zdravotnej závadnosti.  Najosvedčenejšie v TČM a aj z mojej praxe, s ktorými pracujem aj ja, sú od výrobcov MRL v prášku a tabletkách 500 mg biomasy, alebo od MycoMedica v tobolkách, ktorí garantujú kvalitu a zdravotné účinky na organizmus. Každá medicínska huba má svoje špecifiká, preto pri ich užívaní je dobre sa poradiť s terpeutom TČM.

Bez úpravy životosprávy a vzdania sa nesprávnych životných návykov sa žiadny zázrak nestane.

V prípade podrobnejších informácií o druhoch a účinkoch medicínskych húb, ma neváhajte kontaktovať.

Viac informácií o orgánoch zeme tu: http://www.ezocesta.sk/2019/08/vyziva-podla-5-elementov-zem.html   aj tu https://www.elementy.life/2022/01/neskore-leto-organ-slezina-vhodny.html 

Autor: JA
Zdroj: odborná literatúra a fytoterapia TČM 




0 komentárov:

Zverejnenie komentára