pondelok 28. januára 2019

Prechodné obdobie "DOJO"

Čo je to prechodné obdobie - DOJO ?

Práve sa nachádzame v tomto období - Elementu Zeme, aj keď je u nás ešte zima v plnom prúde...

Medzi piatimi čínskymi ročnými obdobiami, ktoré prislúchajú piatim živlom - hýbateľom je jedno obdobie zvláštne. Je vlastne všadeprítomné, zahrnuté do všetkých ostatných období a prestupuje cyklicky všetkými ročnými obdobiami. Je to Stred, ktoré sa nazýva DOJO. Číňania sami seba volajú ľuďmi "Ríše stredu", teda tými, ktorí spočívajú vo svojom vlastnom strede a so všetkým ostatným sú v harmónii. Stredom je celá naša Zem, živel Zeme v ľudskom organizme zodpovedá SLEZINE a ŽALÚDKU. Ich energia smeruje dookola, do všetkých smerov, riadia stúpanie a klesanie energie v tele aj v prírode. Hlavným ročným obdobím, keď živel Zem vládne je "Neskoré leto", prechod medzi letom a jeseňou. V skutočnosti ale je takých prechodných období, keď sa mení klíma v prírode, päť. Japonci pre toto medziobdobie majú termín "dojo" a je to presne 18-denné obdobie medzi jednotlivými ročnými obdobiami - vždy 9 dní pred a 9 dní po týchto dňoch: 4.februára, 18.apríla, 30.júna, 11.septembra, 23. novembra. Rovnako ako je Zem guľatá, okrúhle sú aj plody krajiny, ktoré by sa mali v týchto obdobiach využívať. Ich chuť je sladká, harmonizujúca, utišujúca bolesť, vyživujúca prázdnotu. Preto by sa v týchto obdobiach nemali vykonávať drastické pôsty a očisťujúce diéty. Je potrebné sa pripraviť na zmenu ročného obdobia, nabrať nové sily a chvíľu aj spomaliť v životnom tempe. Tomu by sa mala prispôsobiť aj naša strava.

Sladká chuť vytvára čchi (energiu), hlavne neutrálne a prirodzene sladké potraviny - tekvica, mrkva, sladké zemiaky, obilie, proso, polenta, orechy, semená. Táto chuť je aj zvlhčujúca - koreňová zelenina, ovocie, sušené ovocie, ovocné šťavy, trstinový cukor, melasa, slad. Ak zvolíme tú správnu mieru "sladidiel", upokojíme si nervy, budeme lepšie spať. Do tejto kategórie patria aj mlieko a mliečne výrobky, tie však v súčasnosti predstavujú obrovský nadkonzum, a preto z pohľadu množstva ich konzumujme zriedka, hlavne v zimnom období. Ak to so sladkou chuťou preženieme, prípadne sa nedokážeme zriecť priemyselne vyrábaných sladidiel a cukroviniek, zistíme to my i naše okolie veľmi skoro. Plynatosť, pocit plnosti, únava, nedostatok koncentrácie, nezvládnutie chuti na sladké, to sú príznaky toho, že slezina a jej čchi je značne vysilená. O potravinách hodných pre tieto orgány  a ich príprave som písala už v jesennom článku aj tu Element ZEME a s trochou fantázie si ich môžete  sami skombinovať. 

Teraz prinášam trochu možno nevšedné odporúčania - podporné recepty pre správne fungovanie nášho "druhého mozgu", či ríše stredu - žalúdku a  najmä tak zaznávanej sleziny západnou medicínou. 

ČAJ PROTI VLHKOSTI  z čínskeho jačmeňa

30g "Jóbových sĺz" - Slzovka, Yiyi ren - čínsky jačmeň
- Pomáha pri problémoch ako je slabé väzivo s difúznym ukladaním vody v tele, výtoky, opuchnuté nohy, stála únava, opuchy očí a častá tvorba modrín
 - Povarte vopred namočené zrnká 20-30 min. v jednom litri vody. Ráno nalačno vypite. Kúru vykonávajte dva týždne po sebe. Uvarené zrná môžete  zjesťv rámci raňajok, alebo pridať do polievky miesto cestovín...
Kontraindikácie:  Táto kúra nie je vhodná pre tehotné ženy z dôvodu výrazného diuretického účinku.

VIAC ĽAHKOSTI DO ŽIVOTA
S niečím takým ako je snaha o dosiahnutie štíhlosti sa v čínskej tradícii nestretneme. Existuje tu však čosi, čo by sa dalo nazvať "dosiahnutie ľahkosti". Starí Číňania tým majú na mysli duševný stav vedúci k predĺženiu života a za predpokladu, že nič nebudeme brať príliš vážne, budeme nenútene, jednoducho nad vecou, budeme sa vznášať v oblakoch, tancovať a snívať. Číňania chápu telo a ducha ako jeden celok - človek sa nachádza v stave ľahkosti, je ľahký i telesne. 
Majte teda ľahkú myseľ!

Tento stav ľahkosti podporujú niektoré byliny, napr. koreň lotosu, ktorý čerstvý je možné pridávať do šalátvých a zeleninových jedál, alebo Radix Astragali (kozinec) Táto zázračná rastlina zvyšuje množstvo základnej energie, posilňuje imunitný systém a zlepšuje krvný obraz.

ČAJ Z KOZINCA - Radix Astragali


Denná dávka:   
15g Radix Astragali, 
2g Cortex Cinamomi - kôra škorice

- Povariť denne v dvoch litroch vody 25 min.
- Popíjať po celý deň po 4 týždne po sebe.








Veľmi prospešné sú či už z hľadiska prevencie alebo podpore činnosti orgánu sleziny MEDICÍNSKE HUBY  -  Maitake - posiľňuje slezinu, Pória kokosová - odfiltrováva vlhkosť, čím tiež podporuje  činnosť sleziny, ktorá často býva zahalená vlhkosťou, čím je jej energia oslabená, má diuretické účinky, pričom nepoškodzuje telové tekutiny, spolu s Reishi, ktorá okrem iných účinkov pomáha odľahčiť telo ( pri pocite ťažkého tela ), sú v práškovej aj tabletkovej forme. Dôležité aby boli vo forme biomasy bez anonymného výrobcu. Najosvedčenejšie v TČM a aj z mojej praxe, s ktorými pracujem aj ja, sú od výrobcov MRL v prášku a tabletkách 500 mg biomasy, alebo od MicoMedica v tobolkách. Každá medicínska huba má svoje špecifiká, preto pri ich užívaní je dobre sa poradiť s terpeutom TČM.

V prípade podrobnejších informácií o druhoch a účinkoch medicínskych húb, ma neváhajte kontaktovať.

Zdroj: odborná literatúra a fytoterapia TČM 




0 komentárov:

Zverejnenie komentára