Petržlen nie je len zelenina do polievky...
Tu máme ďalšiu vynikajúcu koreňovú zeleninu, ktorá našla svoje uplatnenie už za rímskeho cisára Tiberia, ktorý ju začal dovážať. Povaril ju v medovom víne a servíroval, čím sa stala vybranou lahôdkou na panovníkovom stole. Hoci svojím tvarom pripomína koreň mrkvu, v chuti sú neporovnateľné. Kým mrkva je sladkastá, petržlen má nezameniteľnú arómu. V jedinej šálke strúhaného petržlenu nájdeme 5,5 g vlákniny, 58 g vápnika, 45 g horčíka rovnako ako u rep. Veľmi zaujímavé je množstvo draslíka a to 570 g na spomínanú šálka. Rovnako ako repa, petržlen vyniká svojimi silnými, protirakovinovými vlastnosťami. Petržlen je bohatý aj na vitamín C, provitamín A, železo, vápnik, fosfor, horčík, síru a kremík. Ďalej obsahuje tzv. ftalidy, čo sú látky stimulujúce prospešné hojivé enzýmy zároveň inhibujúce enzýmy zápalové.
Rovnako ako cisár Tiberius, tak aj starovekí Egypťania mali na petržlen naozajstnú slabosť. Predovšetkým využívali ich vysoko čistiace schopnosti pri liečbe močového ústrojenstva, či už obličiek, alebo močového mechúra. Aj dnes platí, že ide o silné a kvalitné diuretikum, ktoré pomôže predovšetkým tým, ktorí trpia opuchmi, alebo zadržiavaním vody v organizme. Tieto účinky pomáhajú aj pri zápale prostaty. Často sa používa ako zložka diuretických a urologických čajov k liečbe zápalov močových ciest. Jej hlavnou súčasťou je apiol, ktorý rozširuje cievy. Podporuje tiež prekrvenie močového ústrojenstva a vďaka tomu je považovaný za silné afrodiziakum. Ďalšou významnou liečivou látkou sú flavonoidy majúce veľmi dobrý vplyv na fungovanie organizmu, obzvlášť na cievy. Petržlen je zdrojom karotenoidov, ktoré majú schopnosť premeniť sa v tele na vitamín A, dôležitý pre zdravé oči.
Petržlen ďalej znižuje vysoký krvný tlak nielen vďaka vyššiemu množstvu draslíka, ale aj tým, že jemne rozširuje artérie. Ak nás nadúva a naše trávenie nefunguje tak ako má, treba zaradiť do jedálnička konzumáciu práve petržlenu.... Ľudia sa boja experimentovať často, si myslia, že pridaním jednej ingrediencie naviac , ktorá nie je uvedená v pôvodnom recepte, sa pokrm pokazí. netreba sa však báť, ale skúšať experimentovať a hrať sa pri varení...
Táto aromatická zelenina sa dá spotrebovať celá. V ľudovom liečiteľstve sa využíva koreň, vňať, ba dokonca i semienka.
Ak máte problematickú pleť, vyskúšajte si ju čistiť čerstvou šťavou z petržlenu – má protizápalové účinky.Petržlenová vňať
Účinky: Tak ako aj petržlen aj vňať petržlenu je bohatá na vitamín C, provitamín A, železo, vápnik, draslík, fosfor, horčík, síru a kremík. Vysoký obsah železa zabraňuje chudokrvnosti. Vitamín C posilňuje imunitný systém a povzbudzuje chuť k jedlu. Povzbudzuje činnosť pečene a pomáha pri dne. Je užitočným zdrojom vápnika. Pomáha organizmu zbaviť sa nadmernej tekutiny. Neutralizuje škodliviny z cigaretového dymu.
Množstvo: 100 g obsahuje 170 mg vitamínu C. Odporúča sa používať ako korenina. Na zregenerovanie pokožky postačí sedem dní natierania čerstvou šťavou. Odvar zo semien uvoľňuje hladké svalstvo v celom tele a zmierňuje bolesti hlavy, migrény a podráždený žlčník. Žuvanie čerstvej petržlenovej vňate odstraňuje v dychu zápach po cibuli a cesnaku. Ja používam vňať po celý rok takmer všade, kde sa len dá niekde ako koreninu a inde ako súčasť šalátov.
Použitie:
Koreň surového petržlenu môžeme použiť ako jednu zo surovín zelerového a mrkvového šalátu, ktoré som uviedla v tejto sekcii pri Zeler a Mrkva...
Tiež môžeme z petržlenu alebo paštrnáku, ktorý je blízky príbuzný petržlenu, urobiť
Pyré:
na kocky nakrájaný udusíme vo vode, prisolíme, po uvarené vodu nezlievame, pridáme maslo a trošku sladkej smotany (10%), štipku čierneho korenia, vyšľaháme na pyré, ochutíme vňaťkou. Môžeme kombinovať s varenou mrkvou, zelerom, cviklou, brokolicou alebo karfiolom....fantázii sa medze nekladú.... (varíme samozrejme spolu s vybraným druhom)
Napr. aj ak máte radi jedlá z mletého mäsa, ako sú fašírky, alebo burgery, v pokoji môžete do mäsového základu pridať 1 ks nastrúhaného petržlenu, tiež vňať, ktoré Vám ho príjemne ochutia a ešte aj dodajú vlákninu... alebo taká "sviečková", by bez petržlenu nemala tú správnu chuť....:-)
Vyprážaný petržlen - hranolky
Koreň petržlenu olúpeme, nakrájame na plátky, ktoré vkladáme do horúceho oleja a vyprážame ako hranolčeky. Osolíme a môžeme podávať ako prílohu k mäsu. Pred servírovaním ich môžete osušiť papierovou servítkou, nebudú také mastné.
Petržlenový koktail
Lahodný nápoj pre vaše zdravie sa hodí na teplé letné dni. Z hrsti petržlenovej vňate otrhajte lístky a vložte ich do mixéru. K lístkom pridajte 1/3 olúpaného citrónu, lyžicu medu a 400 ml studenej vody. Všetko dôkladne rozmixujte. Koktail nalejte do pohárov, ozdobte plátkom citrónu a podávajte.
1
polievkovú lyžicu nasekanej petržlenovej vňate zalejeme cca 2 dcl
horúcej vody, necháme 10 aj 15 minút lúhovať a popíjame ešte teplý,
výborne odvodňuje...
Pozor! nie je vhodný vo väčšom množstve pre tehotné ženy!
Pozor! nie je vhodný vo väčšom množstve pre tehotné ženy!
Ak sa chcete dozvedieť viac pripravujeme sériu praktických seminárov spojených s varením na prevenciu zdravia - Varenie podľa ročných období, príprava stravy deťom na posilnenie imunity...
Začíname na Jar 2016
Začíname na Jar 2016
0 komentárov:
Zverejnenie komentára