utorok 10. augusta 2021

Využitie cukety v kuchyni

Cuketový "tatarák"

Je čas cukiet, tekvíc, patizónov, baklažánov a vy neviete ako ich "inak" využiť v kuchyni, aby chutili celej rodine? Ponúkam Vám teda jeden typ na ich využitie. Garantujem Vám, že týmto receptom si nespravíte hanbu ani pri pohostení návštevy. Fakt je vynikajúci, overený, len tak sa za ním zapráši :-)
Účinky cukety na organizmus

Recept:

Suroviny:
2 mladé cukiny (aj so šupkou)
1+1ks červené cibule (ak nemáte, môže byť aj biela, žltá cibuľa)
2-4 strúčikov cesnaku
2 ČL dijon horčice // ak nemáte môže byť aj obyčajná horčica
2 ČL kečup

1 ks žĺtok surový pridávame po odstavení z varenia
soľ, čierne korenie,  sójová omáčka, sladká a paprika chilli, kurkuma (nemusí byť ak nemáte, ale naučte sa ju používať), citrónová šťava  alebo umeo ocot 
podľa vlastnej chuti,
Ja pridávam aj čerstvú nasekanú petržlenovú vňať/pažítku,  pretože ju milujem.
Postup:
Cukinu postrúhame na hrubšom strúhadle (v prípade, že máme staršiu cukinu, odstránime zrniečka). Osolíme, pomiešame a môžeme nechať postáť, potom vytlačíme prebytočnú šťavu, nie je podmienkou....
1 ks cibule nakrájame na drobno a na oleji a sójovej omáčke ju orestujeme do sklovita (zvyšnú 1 cibuľu použijeme surovú, zvýrazní pikantnosť, ak vám vadí, nemusí byť). Pridáme 2ks nadrobno nasekaný cesnak, (do hotového môžeme pridať ešte čerstvý cesnak podľa chuti) a spolu minútku restujeme. Z cukiny vyžmýkame vodu a pridáme k zmesi a restujeme spolu cca 5-6 min do zmäknutia.
Zmes necháme trochu vychladnúť. Zatiaľ si môžeme pripraviť v hriankovači toasty.
Do trochu vychladnutej zmesi pridáme žĺtok, zvyšnú surovú cibuľu a cesnak, horčicu,  kečup, ešte prípadne sójovú omáčku/ soľ, korenie, štipku sladkej a štipku chilli, kurkumu, môže byť kvapku citrónovej šťavy ak treba. Množstvá si môžete pridávať podľa, pretože záleží na veľkosti cukín. Natrieme na opečené hrianky a už len dobrú chuť!


Ďalšie recepty z cukety - "Omáčky"

Autor: JA

0 komentárov:

Zverejnenie komentára