piatok 14. júna 2019

Tenké črevo podľa TČM

Element Oheň - tenké črevo a TČM


"Tenké črevo oslabuje nárazový alebo dlhodobí stres"


Začalo leto a v tomto období je najaktívnejšie naše tenké črevo a srdce, preto si povieme akú úlohu a ako sa máme o tieto orgány práve v tomto období starať...

Oba tieto orgány patria do prvku Oheň a preberajú hlavnú telesnú aktivitu po pečeni a žlčníku.

Farba charakteristická pre obdobie ohňa - tenkého čreva a srdca, je farba červená a oranžová,
Chuť – horká
Vlastnosti charakterizujúce toto obdobie patrí smiech, radosť a nenávisť.

Klimatickým prejavom je potom teplo, smerom juh, a dennou dobou dopoludnia. 
Tieto orgány najviac ovplyvňujú pulz a žľazy s vnútornou sekréciou.  

Najdôležitejším indikátorom stavu nášho tenkého čreva a srdca sú ústa a jazyk.

Tenké črevo
je hlavný absorpčný (trubicovitý) orgán, dlhý päť až šesť metrov, s priemerom tri až tri a pol centimetra. Vďaka jeho početným slizničným riasam a klkov má obrovskú absorpčnú plochu o veľkosti tenisového ihriska.

Je tvorený troma časťami: dvanástníkom (duodenum), lačník (jejunum) a bedrovník (ileum). Tráviace šťavy štiepia potravu na jednotlivé zložky: jednoduché cukry, aminokyseliny, jednoduché tuky a mastné kyseliny. Potom sa tieto látky štiepia na povrchu črevných buniek a následne dochádza k ich vstrebávaniu. Maximum absorpcie sa odohráva v prvých častiach čreva (dvanástnik, lačník) - tuky, cukry, aminokyseliny, vápnik, železo, v posledných častiach (bedrovník), sa vstrebávajú predovšetkým žlčové kyseliny a vitamín B12.

Tenké črevo je vstupnou bránou pre výživné látky - esencie pre organizmus vďaka čomu sa môže tvoriť dostatok kvalitnej krvi... Napr. pri nedostatku vstrebávania horčíka sa môže prejaviť kŕčovitosť  v lýtkach), alebo spomalením krvného obehu, spomalenou činnosťou srdca, spomalenosťou pohybu, aj malátnosťou... samozrejme pri závažnejších zdravotných problémoch je treba  prihliadaťaj na iné faktory...

Nevyhnutnou súčasťou vstrebávania je peristaltika - pohyb čriev, ktorý črevný obsah mieša a posúva. Porucha peristaltiky môže byť príčinou hnačiek. Ak je spomalená, spôsobuje premnoženie baktérií v hrubom čreve. Vďaka mohutnému lymfatickému aparátu, ktorý tenké črevo obsahuje, je neoddeliteľnou súčasťou imunologických procesov. Produkuje veľké množstvo imunoglobulínov IgA, ktoré chránia sliznicu tu a aj v ostatných orgánoch. Tenké črevo je prvou bránou vstupu cudzorodých látok do organizmu.

Jeho horná časť - dvanástnik je reflexne aj väzivovo (Treitzov väz) veľmi úzko prepojený s bedrovou chrbticou a akákoľvek nepohoda v jednom orgáne sa okamžite prejaví aj na tom druhom. Typickým príkladom sú bolesti v chrbte po častom pití kávy s mliekom. Alebo zažívacie problémy pri stuhnutej bedrovej chrbtici.

Tenké črevo nám napomáha analyzovať všetky prežitky a pretvára ich do reality. Je dôležité prijímať situácie tak, ako prichádzajú a príliš sa v nich nepitvať, aby sme neoslabovali tenké črevo a malo potom dostatok sily poriadne vstrebávať pozitívne látky zo stravy.

Tenké črevo odráža naše prijímanie a spracovávanie materiálneho života. Je potrebné si uvedomiť, že priebeh udalostí pochopíme až v pravý čas a zbytočne na to neponáhľať. Naučme sa prijímať a prispôsobovať sa všetkému novému v pokoji a s radosťou. 

Slabosť tenkého čreva sa prejavuje napríklad zažívacími problémami, bolesťami chrbtice, plochými nohami, pliesňovitosťou, ktorú podporuje hlavne biely cukor a sladkosti (plesne vaginálne, nechtové, medzi prstami), atď.

V lete si dožičme čerstvé bobuľové ovocie
Najväčší nepriaznivý vplyv má však na tenké črevo stres. Jeho prítomnosť, "stiahnuté brucho", poznáme podľa plytkého dýchania (neschopnosť nadýchnuť sa do brucha). Preto základným opatrením je naučiť sa dýchať tak aby sa brucho pri nádychu zväčšilo (pohyb bránice smerom dole).

Veľmi dôležité je aj dôkladné zvažovanie toho, čo zjeme a vypijeme, aby sme zbytočne nezaťažovali naše črevá a pečeň toxickými látkami prijímanými práve potravou. preto je dôležité jesť kvalitné potraviny, čo najmenej spracovaných potravín s obsahom prídavných látok ako sú konzervanty, emulgátory, farbivá, ochucovadlá, vyvarovať sa bezvýznamným výživovým doplnkom, častému bezdôvodnému užívaniu liekov samozrejme stresom, či nespracovanými emóciami. 

Viete, že prijímaním spracovaných potravín , liekov, nápojov aj keď "LEN"s obsahom limitných prídavných látok (chem. bordelu) pri priemernej bežnej zaužívanej konzumácii takýchto potravín, človek ročne príjme do organizmu až 2 kg chémie, ktorú musia orgány vylúčiť z tela von, ak nevládzu, nestíhajú vylučovať dostatočne, vznikajú v tele usadeniny najčastejšie vo forme solí vápenatých usadenín, ktoré zase obmedzujú pohyb šľacho-svalového systému, kĺbov, stavcov a pod...

Toto všetko sa postupne  v organizme ukladá ako oxidačný stres, ktorý je hlavným spúšťačom zápalových procesov, akútnych ale aj chronických. tieto potom zabraňujú kvalitnému tráveniu, blokujú vstrebávaniu živín pre správne fungovanie organizmu, čím vzniká "podvýživa", nedostatok krvi, stagnácie krvného obehu a rad ďalších syndrómov.  Preto základom všetkého je kvalita na tanieri, kvalita trávenia a čisté črevo. Nič iné. 

Tenkému črevu prospieva ohľaduplné stravovanie; nejesť neskoro večer (ideálne je po 17:00 hodine už nejesť. Keď sa neje už po 15:00 je to vynikajúci a rýchly spôsob chudnutia a nemusí sa človek trápiť obmedzovaním diétami.) Napr.: delená strava, nie veľké množstvo naraz, pestrá strava.

Viac: tu 

Myslite na svoje zdravie a predchádzajte chorobám... čínska medicína nám ponúka obrovské množstvo vedomostí o ľudskom zdraví a možnostiach uzdravenia overené niekoľkotisíc ročnými skúsenosťami a overenými praktikami.


strava vhodná v lete napr:
môžeme si dožičiť viac surového, no nezabúdajme ani na varené jedlá....







Radi vás privítame na našich prednáškach "Prevencia základ dobrého zdravia", ako predchádzať chorobám správnym výberom a používaním potravín, ako podporovať imunitu sebe aj deťom, ako správne pripravovať a používať bylinky a koreniny  v kuchyni a mnoho ďalších užitočných rád ....




facebook cestou zdravia

0 komentárov:

Zverejnenie komentára