PREDSLOV....
Dlhoročné skúsenosti starých Číňanov v oblasti stravovania potvrdzujú,
že jednoduché princípy sa osvedčili a sú funkčné aj dnes. Žiadne tabuľky ani
návody vám nepovedia, čo je pre vás naozaj dobré. Toto je schopné len vaše
telo, ktoré je úžasné laboratórium, plné nekonečných pochodov. Naučte sa
načúvať sami seba a spoznáte, čo naozaj potrebujete.
Ideálna strava by mala v sebe obsahovať potraviny
od každého z 5 elementov, len tak môže byť pestrá a zdravá.
Tiež platí zásada čo najmenej používať potraviny mrazené, priemyselne
spracované a na varenie nepoužívať mikrovlnnú rúru. snažiť sa si
pripraviť a uvariť jedlo z čerstvých surovín. Dnes už nie sme odkázaní
zásobovať sa konzervami alebo mrazenými potravinami (za mraziaky nech
platia obchodníci).
Na rozdiel od ostatných alternatívnych liečebných metód, je TČM ucelený systém znalostí, diagnostických a liečebných metód na celkovú harmonizáciu a v prípade nutnosti aj liečbu organizmu. Tento ozdravný systém má zdokumentované a zachované korene už spred 3 000 rokov pred n.l., kedy sa počas existencie jednotlivých čínskych dynastií na cisárskom dvore Tradičná čínska medicína vyvíjala a zistené poznatky sa systematizovali a spisovali. Vďaka práci tých najlepších majstrov vo svojom odbore sa zachovali celé rozsiahle diela zaoberajúce sa okrem iných oblastí života aj zdravím, metódami diagnostiky a liečby, zatrieďovaním charakteru a liečivých účinkov jednotlivých bylín, princípmi tvorby a popisom štandardných a osvedčených bylinných receptúr.
Na rozdiel od ostatných alternatívnych liečebných metód, je TČM ucelený systém znalostí, diagnostických a liečebných metód na celkovú harmonizáciu a v prípade nutnosti aj liečbu organizmu. Tento ozdravný systém má zdokumentované a zachované korene už spred 3 000 rokov pred n.l., kedy sa počas existencie jednotlivých čínskych dynastií na cisárskom dvore Tradičná čínska medicína vyvíjala a zistené poznatky sa systematizovali a spisovali. Vďaka práci tých najlepších majstrov vo svojom odbore sa zachovali celé rozsiahle diela zaoberajúce sa okrem iných oblastí života aj zdravím, metódami diagnostiky a liečby, zatrieďovaním charakteru a liečivých účinkov jednotlivých bylín, princípmi tvorby a popisom štandardných a osvedčených bylinných receptúr.
Ja
tiež väčšinu života zápasím s kilami a diétami, ale aj s následkami
nepravidelného stravovania a oslabenými niektorými orgánmi. Aj toto ma podnietilo k tomu, aby som sa
vrhla do štúdia dietetiky podľa TČM. Veľmi ma oslovil práve tento spôsob stravovania, aby
strava bolo prínosom energie a nie naopak. Sledujem číňanov a číňanky,
ktorí nezápasia s nafúknutými bruchami a celulitídou, obezitou a to je
fakt, ktorý je dostatočným dôkazom, že to funguje celé tisícročia. Neprebrala som do života ich životný štýl, či kultúru, je to Ázia a my sme
Európania, no ich princíp stravovania, prevenciu a aj liečenie uznávam, lebo naozaj
funguje. Kde nedokáže pomôcť naša západná medicína, ktorá podceňuje
dôležitosť niektorých orgánov (slezina, mandle, ľadviny, maternica,
všetko vyrezať...vrrrrr) a stavia len na utlmení dôsledkov a dôkazoch
laboratórií. Lenže, ktoré laboratórium zistí príčinu Vášho nafúknutého
brucha, alebo oslabenej sleziny, ktorá je zodpovedná napr. za váš nefungujúci
lymfatický systém...? Náš organizmus je najcitlivejší a najdokonalejší prístroj! Okamžite dá pocítiť každú disharmóniu v tele a na duši...
Každý
človek môže byť sám sebe lekárom, ak začne sledovať svoje telo a
rozmýšľať, čo si kladie do úst, či jeho potrava je pre neho
životabudičom alebo jedom, či balvanom.
Aj keď už všetko bolo vymyslené, povedané, napísané publikované, chcem Vám prostredníctvom nasledujúcich informácií, ponúknuť iný pohľad na spôsob stravovania podľa vplyvu energie z potravy na naše jednotlivé orgány a ich funkciu na kvalitu života, psychiku a emócie, tiež pomáha vnímať, čo a prečo sa deje s našimi orgánmi.
Aj keď už všetko bolo vymyslené, povedané, napísané publikované, chcem Vám prostredníctvom nasledujúcich informácií, ponúknuť iný pohľad na spôsob stravovania podľa vplyvu energie z potravy na naše jednotlivé orgány a ich funkciu na kvalitu života, psychiku a emócie, tiež pomáha vnímať, čo a prečo sa deje s našimi orgánmi.
PÄŤ PRVKOV, KTORÉ TVORIA ČÍNSKY PENTAGRAM
- OHEŇ - predstavuje leto, teplo, dorastanie, čierna farba, horká chuť, radosť.
- DREVO - predstavuje jar, vietor, rodenie, zelená farba, kyslá chuť, hnev.
- KRAJINA - predstavuje neskoré leto, vlhko, premena, žltá farba, sladká chuť, zádumčivosť.
- VODA - predstavuje zima, chlad, uschovanie, čierna farba, slaná chuť, strach.
- KOV - predstavuje jeseň, sucho, dozrievanie, biela farba, pálivá chuť, smútok.
- DREVO - potraviny z tejto skupiny uprednostňovať hlavne na jar.
- OHEŇ - potraviny z tejto skupiny uprednostňovať hlavne v lete.
- ZEM - potraviny z tejto skupiny uprednostňovať hlavne v neskorom lete
- KOV - potraviny z tejto skupiny uprednostňovať hlavne na jeseň.
- VODA - potraviny z tejto skupiny uprednostňovať hlavne v zime
0 komentárov:
Zverejnenie komentára