štvrtok 9. októbra 2014

Dych a život II.

Kto pochopí dych, pochopí aj svoj život....

Ľudia stále hľadajú nejaké tajomstvo, mali by ale skôr pochopiť, prečo žijú, odkiaľ prišli, kam sa vracajú. Preto je dôležité, aby zo všetkého najskôr pochopili sami seba. Vôbec totiž nechápu svoj ​​ľudský údel a osud. Najprv by sme mali pochopiť predovšetkým svoj ​​dych, seba, svoje telo, význam života, zlepšiť svoj osud a nepadať stále dole. Človek je totiž stvorený na to, aby mieril neustále nahor. Mám tým na mysli nášho ducha a dušu a namiesto tohto pochopenia väčšina ľudí lipne na tom, čo bolo.

Keď im ale poviem, že by mali pochopiť svoj ​​dych, v ktorom je ukryté veľa tajomstiev, napríklad kam máme dospieť, alebo že nemáme zostávať otrokmi svojich myšlienok, čím najviac prepadáme dole, tak síce súhlasia, ale stále si nechcú uvedomiť, ako je dych dôležitý. Človek má poznaním svojho dychu ísť hore. Je to totiž liek, ktorým nám dal Boh zadarmo a mali by sme sa ním preto viac zaoberať a nie tým, čo je okolo nás, čo bolo a čo bude. Veď nevieme, čo sa stane napríklad za päť minút. Namiesto toho lipneme na majetku, myšlienkach a na tom, čo je nám požičané.

Vysvetlím to. Keď sa trebárs niečo naučíme, tak si mnohokrát myslíme, že sme učebnú látku zvládli natoľko dobre, že ju môžeme hneď prevádzkovať, bez toho aby sme pochopili jej pravý význam. Naučíme sa síce rozpoznať plus a mínus, ale nejdeme do hĺbky k jadru veci. A práve v tomto jadre spočíva tajomstvo, ku ktorému máme dôjsť a nie si povrchne myslieť, že už všetko vieme. Ak nevieme pracovať s dychom, nemožno povedať, že naozaj všetko vieme. Preto sa má človek naučiť dýchať napríklad pri meditáciách, joge, či rôznych cvičeniach, ktoré súvisí s dychom. Koľko je ale ľudí, ktorí vedia správne využívať dych? Je ich v skutočnosti len hŕstka.

Mudrci, jogíni, lámovia, šamani, a v minulosti aj svätí ľudia, ako Budha alebo Ježiš, tí všetci najprv zo všetkého vyučujú dych, pretože sa riadi svätou pravdou: "Kto pochopí svoj ​​dych, tak až potom pochopí život." My, ľudia, sa dnes zaoberáme povrchnými vecami a chceme všetko čistiť z vonku a nie zvnútra. Zoberte si napríklad špinavý hrnček, keď ho umyjeme iba zvonku, tak načo nám bude? To isté ale ľudia robia sami so sebou alebo chcú, aby za ne niekto očistu urobil. Ako možno ale strčiť ruku do tela a všetko vyčistiť? Toto dokáže len sám človek svojím dychom.

Podobne to praktizuje aj rad ezoterikov, ktorí sami neprešli vnútornou očistou a chcú potom liečiť ďalších ľudí, alebo ich učiť, či im otvoriť tretie oko ... Nezriedka sa potom stáva, že sa od nich ľudia vracajú absolútne zničení. Je to dnes bohužiaľ veľká realita a veľa týchto ľudí ma za tieto slová nebude mať rada.

Ak neprejdeme vnútornou očistou, potom nemôžeme pomáhať ostatným. Veľa ľudí to ale robí opačne. Bola by som preto šťastná, aby ľudia počúvali, skúmali múdrosť a učenie svojich predkov, ako Ježiša, Budhu, Krišnu a ďalších svätých mudrcov, ktorí nám tu zanechali veľa zlata a drahocenných rád. Zlato však nespočíva v tom, čo vidíme okolo, zlato je len v nás samotných. Nie nadarmo sa preto vo svete sa hovorí: "Začni sám so sebou. Dodržujme to.

Mgr. Ganjuur "Gana" Gantulga, mongolská šamanka 

Publikované v časopise Vo hviezdach & Ľudový liečiteľ
Preklad: Ja

Rada: Nie nadarmo v živote platí, že v kritických situáciach alebo nečakaných úderoch, aj keď vás niekto naštve,  je lepšie najprv sa riadne predýchať a potom reagovať... je to účinné a uvidíte, že Vaša reakcia a pohľad na veci sa zmení... myseľ sa ukľudní... stačí pár minút... vyskúšajte... funguje to.... :-)

Pokoj v duši
Ja


0 komentárov:

Zverejnenie komentára