pondelok 2. marca 2015

Červená repa - cvikla

Studnica večného ZDRAVIA a  SILY najmä na tieto dni...


Červená Repa sa k nám dostala zo Stredomoria, kde skôr než koreň, užívali ženy repné listy. Buľva si  so sebou niesla zaslúžený štatút liekov, tlmiacich bolesti hlavy či zubov. Neskôr, keď ešte zemiaková hľuza neuzrela svetlo európskeho kontinentu, bola dôležitou prílohou. Túto zeleninu dokonca často používal už Hippokrates na liečbu rôznych ochorení.
Dlhé roky sa červená repa využíva na liečbu ochorení krvi, ako napríklad anémia či nedostatok železa, pretože toho má červená repa veľmi veľké množstvo.
V skutočnosti je po cesnaku hneď druhou zeleninou s najvyšším obsahom železa. Vzhľadom na množstvo, v akom sa cesnak a červená repa konzumujú, ju môžeme pokojne zaradiť na prvé miesto. Okrem toho, červená repa obsahuje aj veľa jódu. Z bežnej zeleniny ho má viac iba kel. Je tiež známa tým, že stimuluje metabolizmus a dodáva telu potrebné výživné látky, hlavne antioxidanty.

V súčasnosti je jednými milovaná, druhými  zatracovaná, pritom nepoznám žiadnu lepšiu zeleninu, ktorá by v zimných mesiacoch slúžila tak kráľovsky, ako práve cvikla. Už 100 g obsahuje približne 380 mg draslíka, čím napomáha stabilizovať kardiovaskulárny systém. Okrem cvikly ho ďalej vo vysokej miere nájdete tiež v marhuliach, banánoch, paradajkách, tie by som však v zime okľukou obišla a počkala skôr na  leto, ďalej v slnečnicových semienkach, ale tiež zemiakoch a hubách. Odporúčaná denná dávka je cca 2-5 g.
Červená repa je z pohľadu alternatívnej medicíny cenným omladzujúcim prostriedkom. A to najmä vďaka obsahu kremíku. Ten je pre organizmus ľahko stráviteľný a navyše sa často nazýva minerálom krásy. Kremík je dôležitý pre tvorbu a pevnosť väzivových tkanív a kostí, elasticitu a zdravie cievnych stien


Čo všetko teda cvikla v sebe obsahuje a na čo je  cvikla skutočne bohatá, je železo. Železo, ktoré je dôležitou súčasťou červeného krvného farbiva hemoglobínu. Táto zelenina obsahuje všetky potrebné živiny na tvorbu krvi. Podieľa sa na transporte kyslíka ku každučkej bunke nášho tela. Bez železa sme dýchaviční, vyčerpaní aj po hlbokom veľmi dlhom spánku, pobolieva nás hlava, pokožka vykazuje nápadnú bledosť,  koža je suchá a popraskaná, trpiaca zápalmi. Čo je však zo všetkého najviac evidentné - je nevysvetliteľná  únava. Ak však chcete zabezpečiť čo najvyššiu vstrebateľnosť tohto prvku,  železité potraviny uprednostňujte predovšetkým ráno, kedy si z nich telo vezme najviac. Mimo draslíka a železa v nej nájdeme tiež horčík, vápnik, malé množstvo jódu, medi a zinku, dôležitého minerálu posilujúceho imunitu organizmu, postará sa o zdravý vzhľad pokožky, zubov, vlasov a nechtov. Vyššie množstvo vlákniny, ktoré vo svojej rozpustnej forme zostáva dokonca aj v šťave z červenej repy, napomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu, LDL , upravuje črevnú peristatiku, navodzuje príjemný pocit sýtosti, prispieva k správnemu tráveniu.

Repa patrí medzi potraviny, ktoré sú odporúčané  aj pri redukčnej diéte. Dokonca aj  diabetickej diéte. Lekári cviklu veľakrát nezmyselne vyraďujú z jedálnička, pritom, pečivo a iné zdroje sacharidov môže diabetický pacient konzumovať aj naďalej. Určite je lepšie si dať radšej na desiatu či olovrant, namiesto pol krajčeka chleba so syrom,  ľahký šalát z červenej repy s troškou kozieho syra, prípadne jogurtu. Takýto pokrm nás totiž nielen prečistí, ale doslova nabije zdravím. Navyše v redukčnej diéte, kedy sa väčšina z nás stále ešte drží zastaraného energetického systému, kde sa stráži množstvo prijatých kilojoulov, robí radosť fakt, že na 100 g tejto zeleniny pripadne len 180 kJ. Osobne by som nejaké prílišné počítanie kalórií hodila za hlavu skôr je lepšie  snažiť sa skĺbiť energetický príjem s pohybom, vďaka čomu sa dá do pohybu aj metabolizmus...

V červenej repe ďalej nájdeme dve veľmi dôležité látky, z ktorých jedna je druhom pigmentu, tzv. betanín, vyznačujúci sa svojimi výnimočnými bakteriostatickými účinkami. Laicky povedané, dokáže zastaviť bakteriálnu reprodukciu a vývoj. Ide teda o veľmi zaujímavú podporu nášho imunitného systému. Druhou v poradí je bielkovinový betaín, spúšťajúci neustálu tvorbu metionínu, ktorý sa podieľa na detoxikácii pečene. Benefitom oboch by sme mohli venovať samostatnú kapitolu, ak nie knihu...My však poďme ďalej...

Pre svoj vysoký obsah kyseliny listovej (vitamín B9), je odporúčané zaradiť ju do jedálnička nastávajúcich mamičiek, vďaka čomu podporí adekvátny nervový vývoj bábätka. Tento vitamín ďalej veľmi pozitívne ovplyvňuje činnosť srdca a celého kardiovaskulárneho systému. Varením červenej repy sa vitamín B9 vytráca, avšak tepelne upravená cvikla je lepšie stráviteľná. Vďaka tepelnej úprave si z nej naše telo zoberie maximum užitočných  látok. Varením sa tiež strácajú dôležité enzýmy. Preto je dobré jej úpravu striedať. Dá sa upravovať Varením, pečením, za surova pridávať do rôznych šalátov (mrkvový, zelerový, listový....), odšťavovať a riediť s inými štavami. V zimných mesiacoch je celkovo vhodné preferovať viac varenú zeleninu. Ak si pripravíme cviklu akýmkoľvek spôsobom, jej vplyv na zdravie, krásu a vitalitu je badateľný.
Surovú, pečenú, varenú, nakladanú, sterilizovanú cviklu máte po ruke celoročne. Od polievok, cez hlavné jedlo po šalát až dezert využijete cviklu v každom jedle. 

napr.:
Uvarenú cviklu stačí len posoliť a pokvapkať maslom. Je to výborná príloha pre tých, čo nemajú radi kyslé šaláty, alebo sa vyhýbajú zemiakom.

Tu ponúkam pár osvedčených chutných receptov:

Šalát z červenej repy so syrom


150 g uvarenej červenej repy
50 g mäkkého kozieho syra alebo Feta syr, či Balkánsky syr
15 g píniových orieškov (nemusia byť)
cesnak, jarná cibuľka alebo červená cibuľa
2 polievkové lyžice Umeooctu
ak treba dochutíme soľou, ale tento ocot je slánkastý a balkánske syry tiež... nie je treba soliť

Cviklu umyjeme, ošúpeme nastrúhame nahrubo. Ak uprednostňujeme  varenú, tak použijeme varenú. Do zmesi primiešame rozdrobený  syr, pridáme pokrájanú cibuľku lahôdkovú na kolieska, prelisovaný cesnak. Na Záver posypeme píniovými orieškami. ja osobne to robím častejšie z varenej cvikle máte vhodný šalát ako prílohu pri delenej strave. 
Často mám doma uvarenú cviklu v chladničke a raz ju použijem ako prílohu hlavného jedla a raz ako zeleninový šalát...

Cviklový šalát s mrkvou

1 ks surovej cvikle
2 ks surovej mrkvy
Citrónová šťava, soľ, petržlenová vňať

Olúpanú cviklu a mrkvu nastrúhame na jemno, ochutíme soľou , citrónovou šťavou, nasekanou vňatkou dobre zamiešame, necháme v chlade odležať.

A  ešte jedna rýchlovka, na šalát napr.k nedeľnému obedu:


Vyberiete si jednu dve varené cvikle z chladničky  nastrúhate na hrubom strúhadle, pridáte 2-3 sterilizované uhorky väčšie, môže byť aj viac podľa chuti, tiež nastrúhate ako cviklu, zamiešate, pridáte trošku nálevu z uhoriek alebo umeoocot, opäť zamiešate a máte za 5 minút hotový šalát k obedu.... ja to ešte občas vylepším strúhaným chrenom, ktorý mám tiež stále v  chladničke...

Je to super rýchle, zdravé a jeden so spôsobov ako dostať do seba vitamíny a vlákninu k tým rezňom...:-)

Veľa zdravia prajem
JA

www.facebook.com/cestouzdravia ,
http://cestouzdravia.blogspot.sk/




0 komentárov:

Zverejnenie komentára