streda 11. marca 2015

MRKVA

Regeneračná potravina - mrkva


Táto zelenina patrí určite v našich kuchyniach k najfrekventovanejším. Je bohatým zdrojom vitamínov A, C, B a betakaroténu. Obsahuje dosť železa, vápnika, draslíka a sodíka. O mrkve je známe, že pomáha najmä zraku.  Mrkva tiež pomáha pri mnohých kožných ochoreniach. Je výborná na detoxikáciu pokožky. Nával vitamínov a minerálov z mrkvy jej dodá novú energiu a svieži vzhľad.Ak zjete dva stredne veľké kusy denne, farbivo z nej sa vám začne ukladať do pleti a dostane tak príjemný, jemne opálený vzhľad...

Jedna obyčajná MRKVA denne  je skvelou prevenciou  proti rakovine pľúc a pankreasu..., to však neznamená, že si pomocou nej budete kompenzovať krabičku cigariet denne. Skôr napomôže tam, kde dýchame vzduch zaťažený smogom, výpary automobilov, prípadne z tovární. Jej Vysoký obsah karotenoidov je priamo skvostný..., všetci poznáme beta karotén, avšak táto skupina karotenoidov črtá ďalších 500 členov. Práve ony karotenoidy, okrem už spomínanej rakoviny pľúc, pomáhajú predchádzať rakovine prostaty tiež, krčka maternice, močového mechúra, hrubého čreva, hrtanu či pažeráka.  Beta karotén jeho nemalý vplyv na naše oči poznajú aj malinké deti, málokto však vie, že MRKVA ukrýva tiež zeaxantín luteín, ďalší zástupca z rady karotenoidov, ktoré predchádzajú vzniku okulárnej degenerácie šedého zákalu.

150 g mrkvy obsahuje 60 mg vápnika, 580 mg draslíka, ktorý podporuje správnu činnosť srdiečka, dalej horčík, fosfor, ako aj ďalší silný antioxidant, vitamín C. Ak zbožňujete mrkvu varenú, zapamätajte si, že jej glykemický index je pomerne vysoká, asi 85 . Surová mrkva je na tom lepšie, tá má len 35. Avšak, varením mrkvy dochádza k lepšiemu uvoľneniu výživných látok. Stojí Teda za zváženie. Surovú variantu odporúčam najmä pri  redukčných diétach a pri diabete 2. typu. Lekár vás možno upozorní, aby ste pri jej  konzumácii boli opatrnejší, avšak už nepovie, že jedenie pečiva slinivku vyčerpáva oveľa viac...
Ja odporúčam striedať.... najme v zime jeme viac varenej na rôzne spôsoby (nielen v polievke) a v lete môžeme uprednostniť surovú...Ukrýva v sebe len málo kalórií a výborná je aj pri diétach a celkovej detoxikácii organizmu. Pomáha tiež prekonávať únavu a stavy ospalosti. Určite treba zaradiť do jedálnička aj pitie mrkvovej šťavy, ktorá výborne vplýva na pečeň. Úplne postačí ak si jednu surovú mrkvu zmixujete s cca 2 dcl vody a vypijete aj s vlákninou, ktorá je veľmi prospešná pre hrubé črevo, pri odšťavovaní sa práve vláknina vyhadzuje a vzniká tak silný koncentrát šťavy, ktorý citliví ľudia nemusia dobre znášať, a miniete na 2 dcl šťavy tak podstatne viac kusov a tiež nemusíte hneď kupovať odšťavovač.
Túto výživnú šťavu, môžete ľubovoľne kombinovať s pomarančom - zázvorom, jablkom - zázvorom, prípadne cvikľou či zelerom. Nič však netreba preháňať...  popíjať po troškách môžeme aj napr. s troškou škorice... Mrkvová šťava a hŕstka mandlí Vám  pomôže zahnať hlad v dopoludňajších hodinách...ako desiata.

Mrkvovo-cviklový šalát


350 gr na rezance pokrájanej mrkvy,

350 gr na rezance pokrájanej cvikly, 
2 nadrobno posekané červené cibule, 
2 čajové lyžičky rasce,  (nemusí byť)
1 PL olivového oleja,
1 PL umeooctu,
2 hrste nahrubo posekaného petržlenu

Postup: Mrkvu a cviklu  postrúhame na hrubom strúhadle. Vložíme  do misy a  dobre premiešame. Na panvici zohrejte rascu, pokiaľ vám nezačne rozvoniavať po kuchyni. Posypte ňou zeleninu, pridajte olej, ocot a petržlen. Nechajte marinovať na chladnom mieste približne 15 minút a potom môžete servírovať.


Recept na mrkvový šalát oznáme už z detsva

Umyté olúpané jablká a mrkvu nakrájame na menšie kúsky, alebo postrúhame.  Mierne pokvapkáme citrónovou šťavou, prisladíme medom alebo agávovým sirupom a premiešame. Hneď podávame. Môžete si pridať aj ľubovoľný iný druh ovocia (pomaranče, anannásový kompót).


a ešte jeden šalát alebo nátierka...

Mrkvovo-syrový

2-3 ks väčšie mrkvy
1 kocka syra tofu, alebo klasický tvrdý syr
2 strúčiky cesnaku
1 sojanéza, pre klasiku majonéza, jogurt alebo pochúťková kyslá smotana, podša chuti čo vám vyhovuje
soľ, citrónová šťava alebo trošku umeooctu
Všetko najemno nastúhame pridáme majonézu alebo jogurt ochutíme cesnakom soľou a octom zamiešame a necháme v chlade odležať...Ja dosť improvizujem, takže popísané suroviny môžete striedať a vždy máte iné varianty a chute....

Mrkvu môžete piecť, variť,  dusiť, fritovať, robiť krémové polievky, kde namiesto smotany použijete ryžu, pšeno alebo zemiaky, variť spolu s mrkvou a potom zmixovať, ochutiť podľa vlastnej fantázie...:-)


Dobrú chuť a zdravie vám prajem
JA
pripravujeme:
http://cestouzdravia.blogspot.sk
www.facebook.com/cestouzdravia 

0 komentárov:

Zverejnenie komentára