Zeler - studnica zdravia
Tiež ako cvikla aj pre zeler platí, že je jedinečnou studňou zdravia. Zeler určite zaraďte do svojho jedálnička ak máte vysoký krvný tlak. Veď aj Čínska medicína ho odporúča po celé dlhé storočia. Látky, ktoré zodpovedajú za viditeľné zníženie krvného tlaku, tzv. ftalidy, radíme medzi fytochemikálie. Napomáhajú uvoľneniu svalového tkaniva cievnej steny, čo umožňuje krvi plynulejšie pretekať a tým tlak znížiť. Rovnaký účinok má aj stonkový zeler. Zo zeleru konzumujeme koreň aj vňať, ktorá nie je len ako voňavá ozdoba, ale málo kto totiž vie, že práve vňať obsahuje oveľa viac výživných látok ako koľkokrát samotný plod. Tak napríklad, ako aj kalerábový listy, aj zelerová vňať, je oveľa väčším zdrojom vitamínu C ako citrusy. Vitamíny skupiny B sú tu zastúpené takmer v celom komplexe, teda až na vitamín B12. Z minerálov nájdeme vápnik, fosfor, zinok, draslík, malé množstvo železa, horčíka. Pre zeler platí, že je veľmi schopný detoxikátor, preto skôr než predražené prípravky z lekárne, využime prirodzeného liečivého vplyvu prírody. Ocenia ho najmä tí, ktorých telo špatne metabolizuje kyselinu močovú, čo vedie k závažnému ochoreniu dne. Tým, že zeler metabolizmus povzbudzuje, zrýchľuje, napomáha telu kyselinu lepšie odbúrať.
Ak tiež máme problém s trávením mastnejšieho pokrmu, aj tu môže byť zeler nápomocný, lebo povzbudzuje pečeň v produkcii žlče. Zelerové silice tiež účinkujú ako prírodné antibiotikum, zabíjajú baktérie v ústach, žalúdku a črevách, liečia tráviace poruchy napr. nadúvanie, či hnačky. Odporúča sa tiež diabetikom, pretože zeler upevňuje zdravie našich obličiek, tiež všetkým, ktorí dodržiavajú zásady diétnej stravy, pretože zeler obsahuje veľmi málo kalórií.
Zeler je ďalšou potravinou, ktorú mám rada. Množstvo chutných kombinácií je práve z tejto buľvy. Môžeme ho strúhať, krájať, pridávať do sladkých i slaných pokrmov, kombinovať s jablkom, alebo s ananásom. Tiež si môžeme vyrobiť lahodné čerstvé šťavy, môžeme ho piecť, alebo čokoľvek ním naplniť. Veď len plnka z trošky nastrúhaného zeleru, mrkvy, dochutená himalájskou soľou, lahôdkovým droždím, parmezánom, alebo iným syrom, ligurčekom, prípadne petržlenovou vňaťou, cesnakom, cibuľkou... Bude chutiť výborne. Zo zeleru sa dajú pripraviť aj chutné pečené chipsy, zelerové hranolky, či pečené zelerové rezne.
Ak máme zaužívané robiť čerstvé zeleninové šťavy, zelerovú pijeme skôr v lete, pretože ochladzuje, čo nieje vhodné v zimných mesiacoch. Ak však ju chceme piť zo zdravotných dôvodov aj v tomto období, treba ju pridávať len v množstve cca 20% k iným šťavám.
A tu ponúkam opäť pár odskúšaných receptov:
Jablkový šalát so zelerom
sladká varianta:
1 ks veľké jablko
1/4 zeleru
hrsť hrozienok
1 PL medu
Škorica
citrónová šťava
hrsť drvených orechov
Jabĺčko nastrúhame nahrubo, zeler najemno. Premiešame s hrozienkami, medom, škoricou, citrónovou šťavou, dáme vychladiť a potom už len mňam...
slaná varianta:
1/2 buľvy zeleru
1 väčšie jablko
3-4 strúčiky cesnaku
1 pohárik tatarskej omáčky, alebo kvalitný jogurt
za hrsť drvených vl. orechov
citr. šťava alebo horčica
soľ
Všetko nastrúhame zamiešame ochutíme citr. šťavou, soľou a necháme odležať v chlade...
Šalát - Mrkvovo zelerová varianta
2-3 mrkvy
1/2 zeleru
1 kvalitný biely jogurt alebo tatárska omáčka resp. majolka
3-4 srúčiky cesnaku
himalájska Soľ
všetko nastrúhame na syrovom strúhadle, dobre zamiešame a necháme odležať.
Môžete si podľa chuti pridať rôzne semienka, ktoré máte radi...
Zelerové pyré
Tak toto Vám odporúčam, lebo je to mňam super náhrada za zemiakovú kašu, k mäsku, ak ste sa dali na delenú stravu, alebo nejete s mäsom sacharidové prílohy zo zdravotných dôvodov...
1 buľva zeleru
soľ,
čierne korenie mleté len trošku
cca 50 g masla, nie náhrady
2 PL strúhaného parmezánu alebo podobný syr (dostať v Lidli za dobrú cenu...)
sekaná petržlenová vňať
Zeler nakrájať, dať variť - dusiť, podliať toľko aby bola zelenina ponorená. Po zmäknutí vodu nezlievame ale pridáme maslo podľa chuti ako do zemiakovej kaše, prikryjeme, necháme roztopiť, potom roztlačíme a vyšľaháme pyré, do ktorého pridáme 2 lyžice strúhaného parmezánu , trošku mletého korenia, vňaťky...a to je všetko, je to super odporúčam! Môžete improvizovať, pridať mrkvu, petržlen, paštrnák..., aj v týchto variáciách je to super....
Zelerové hranolky
akékoľvek množstvo zeleru, lebo zjete všetko, nikdy nie je dosť...:-)
Nakrájame zeler na hranolčeky dáme do misy, polejeme olivovým olejom, jemne osolíte, môžete podľa chuti pridať koreniny aké používate pri pečených zemiakoch, ja len solím... dobre premiešate... na plech si dáte papier na pečenie a vysypete hranolky, rovnomerne rozložíte a dáte piecť do rúry cca pri 180 až 200 stup. C, podľa druhu rúry... ak sú červenkasté - sú upečené...mňam...:-)
Týmto spôsobom si môžte pripraviť rôznu inú zeleninu, pretože touto úpravou zjete aj tú, čo inak nezjete...:-) (mrkva, petržlen, zeler, cuketa, sladké zemiaky, tekvica na pečenie, hrubostenná paprika, cibuľa na štvrťky, cesnak.....mix podľa vlastnej fantázie...)
Zelerové hranolky, alebo čipsy si môžete pripraviť aj klasickým fritovaním...ja som zvolila zdravšiu variantu...
milujú ich deti a určite sú upečené zelerové hranolky zdravšie, ako tie mrazené z obchodu alebo vo fast foodoch...
No a ešte jeden osvedčený recept pridávam na záver, na želanie mojej kolegyni...:-)
Zelerové placky
1 ks buľva zeleru
2-3 mrkvy
4 a viac strúčikov cesnaku - podľa chuti
1 ks cibuľa
3-4 PL otrúb (špaldových, pšeničných alebo ryžových...)
2-3 vajíčka
ochutíme soľou, čiernym korením, majoránkou, alebo aj petržlenovou vňatkou, podľa chuti
ľanové semiačka tiež môžeme pridať...
Zeler a mrkvu nastrúhame na hrubšie alebo jemnejšie, podľa chuti, ja požívam syrové strúhadlo...,
cesnak najemno, cibuľku najemno, ochutíme, pridáme vajíčka a otruby zamiešame a necháme cca 1/2 hodinky odležať, potom pečieme ako zemiakové placky, len musíme placky dobre popritláčať, aby sa nerozsýpali, lebo tam nie je lepidlo-múka... opečieme na kokosovom tuku z oboch strán dozlatista...
Túto zmes môžete upiecť aj na dobre vymastenom plechu v rúre pri cca 200stup., len treba dať tuk aj na povrch aby sa zapiekol do červena....môžete podávať ako prílohu pri delenej strave, alebo ako hlavné jedlo...
Dobrú chuť prajem
JA
Ak sa chcete dozvedieť viac ako pripravovať zeleninku a aj iné suroviny a čo variť a jesť v jednotlivých ročných obdobiach, zavítajte k nám do Školy zdravia, Varíme podľa ročných období a varíme deťom, aby sme posilnili ich imunitu, viac na www.cestouzdravia.sk
0 komentárov:
Zverejnenie komentára