pondelok 26. júna 2017

Cvikla- ďalšie 2 spôsoby úpravy

Domáci čerstvý kečup z cvikle...


Tento kečup je bezlepkový, bez chémie a konzervantov, je veľmi lahodný, skrátka domáci. Vhodný pre ľudí, ktorí rajčiny nemusia z rôznych dôvodov. Navyše jeho výživová hodnota je veľmi významná, pretože cvikla je pre náš organizmus veľmi prospešná a toto je tiež jeden zo spôsobov ako ju využiť v našom jedálničku. Organizmus bohato zásobuje  vitamínmi, minerálmi a vlákninou. Výnimočne sú ľudia na ňu alergický, vlastne ja takých nepoznám. Môžete ho použiť všade tam kde klasický kečup, alebo rajčinovú omáčku, na pizzu, aj ako dip, alebo omáčku k rôznym jedlám.
Táto príprava kečupu je vhodná  aj pre ľudí s histamínovou intoleranciou.
Tento recept môžete použiť aj na klasickú rajčinovú variantu, tu však je najlepšie mať ošúpané rajčiny alebo po uvarení stačí prepasírovať cez sitko.

POTREBUJEME: cca


    1-2 PL. olivový olej
    1 veľkú cibuľu
    3 cvikle surové stredne veľké (očistené, pokrájané// postrúhané)
    3 jablká  (očistené, bez jadier, pokrájané, // postrúhané)
    2 strúčiky cesnaku
    2 bobkové listy
    ½ ČL morská soľ
    štipka čierneho mletého korenia
    ½ ČL. mletý muškátový oriešok //alebo škorica/ či zázvor
    1 PL med na dochutenie //trstinový alebo iný cukor
    1 -2 Čl. citronnová šťava, (čerstvo vytlačená) //umeocot
    2 hrnčeky voda, (400-500ml podľa veľkosti cvikle a jabĺk, teda objemu všetkých surovín)

Dochutiť si samozrejme môžete podľa vlastnej chute. Ja som na ochutenie miesto citrónovej šťavy použila umeocot. No pre ľudí s histamínovou intoleranciou je vhodnejšia citrónová šťava.

POSTUP:


V hrnci rozohrejeme olej, pridáme cibuľu, jemne orestujeme, potom pridáme koreniny, postupne cesnak a cviklu a jablká, všetky suroviny pár minút orestujeme a následne zalejeme vodou. Prikryté varíme cca 30 minút. Väčšia časť vody by sa mala odpariť, ak  po 30 minútach varenia bude konzistencia stále riedka, tak ju ešte chvíľu povarte odkryté, aby sa voda rýchlejšie odparila. Konzistencia by mala byť hustejšia. Po uvarení vyberieme bobkové listy, dochutíme citrónovou šťavou a medom, do hladka rozmixujeme.  Necháme vychladnúť a môžeme hneď konzumovať.
Kečup si môžete  pripraviť aj dopredu, uzavreté v pohári uskladniť v chladničke aj viacej dní, keďže je kečup z uvarených surovín a  citrónová šťava a med tu slúžia aj ako konzervanty, môžete v chlade skladovať aj 2-3 týždne. Ale neverím, že Vám toľko vydrží, lebo je super...:-)

Viac o účinkoch cvikle 

Vysvetlivky:
ČL-čajová lyžička
PL- polievková lyžica 
//-alternatíva, výber 

A ešte jeden úžasný videorecept na jednoduchú a chutnú úpravu cvikle:

https://www.celostnimedicina.cz/video-jednoduchy-recept-na-pecenou-repu.htm 


...alebo zapečená s bryndzou// fetou//cesnakom//cibuľou//cesnakom//bylinkami ...                                                             






 



                                                                                             


0 komentárov:

Zverejnenie komentára