Osvedčené recepty z mojich článkov a kuchyne
Cvikla - červená repa
A prečo zaradiť červenú repu pravidelne do svojho jedálnička?
lebo...
1. Červená repa bojuje s oxidatívnym stresom a poškodeniami, ktoré spôsobujú voľné radikály. Za to sú zodpovedné hlavne látky ako betalainov a polyfenoly.
2. Posilňuje steny krvných ciev a kapilár, za čo vďačí vysokému obsahu vitamínov skupiny B.
3. Červená repa je bohatá na kyselinu listovú a draslík - chráni srdce, ďalej horčík posilňujúci kosti, fosfor a železo - zvyšujú produkciu energie a nakoniec jód, ktorý zaisťuje biosyntézu hormónov štítnej žľazy.
4. Vitamíny B12 a kyselina listová podporujú tvorbu červených krviniek.
5. Kyselina listová ďalej regeneruje a omladzuje telo tým, že stimuluje tvorbu nových buniek.
7. betacyanínov v červenej repe majú silný protirakovinový účinok prostredníctvom utlmovanie množenie rakovinových buniek.
8. Vysoký obsah vlákniny podporuje dobré trávenie a vstrebávanie živín.
9. Červená repa urýchľuje metabolizmus. To je veľmi nápomocné hlavne pre ľudí snažiacich sa schudnúť, ale aj pre športovcov, ktorí potrebujú veľa dostupnej energie.
10. Vstrebávanie vitamínu D z jedla je oveľa efektívnejšie za prítomnosti látok z červenej repy.
11. Červená repa sa ukázala ako účinná potravina na prevenciu demencie a ostatných neurogeneratívních ochorenia.
12. Červená repa obsahuje viac pektínu ako jablko či mrkva. Pektín je v tele zodpovedný za viazanie a odplavovanie ťažkých kovov a rádioaktívnych látok.
Pektín tiež predchádza vzniku iných ochorení, zamedzuje šíreniu škodlivých baktérií v črevách a má tiež silné protirakovinové účinky, hlavne u leukémie.
Tiež znižuje zlý cholesterol, znižuje vysoký krvný tlak, prečisťuje a regeneruje pečeň, zlepšuje mozgové funkcie, má antisklerotické účinky a zefektívňuje metabolizmus tukov.
Uvarenú cviklu stačí len posoliť a pokvapkať maslom. Je to výborná príloha pre tých, čo nemajú radi kyslé šaláty.
Šalát z červenej repy so syrom
150 g červenej repy
50 g mäkkého kozieho syra alebo Feta syr, či Balkánsky syr
15 g píniových orieškov (nemusia byť)
cesnak, jarná cibuľka alebo červená cibuľa
2 polievkové lyžice Umeoctu
ak treba dochutíme soľou, ale tento ocot je slánkastý a balkánske syry tiež, tak nie je treba
Cviklu umyjeme, ošúpeme nastrúhame nahrubo. Ak uprednostňujeme varenú, tak použijeme varenú. Do zmesi primiešame rozdrobený syr, pridáme pokrájanú cibuľku lahôdkovú na kolieska, prelisovaný cesnak. Na Záver posypeme píniovými orieškami. ja osobne to robím častejšie z varenej cvikle máte vhodný šalát ako prílohu pri delenej strave.
Často mám doma uvarenú cviklu v chladničke a raz ju použijem ako prílohu hlavného jedla a raz ako zeleninový šalát...
Cviklový šalát - jednoduchý
2-3 ks uvarenej cvikle
1 ks červená cibuľa
1 ks Majonéza/tatarska om., alebo kyslá smotana/jogurt
soľ, korenie
Nastrúhame uvarenú cviklu, pridáme nakrájanú červenú cibuľu, pridáme buď majonézu, alebo tatársku omáčku, alebo pre zdravšiu verziu jednu pochúťkovú smotanu, vtedy prichutíme prírodným octom, alebo horčicou, osolíme a okoreníme podľa chuti, necháme trošku odležať. Okysliť môžeme aj nastrúhanými steriliz. uhorkami. Miesto cibule, môžeme dať cesnak alebo chren. Fantázia a kreativita je na vás....:-)
Nakladaná červená repa
500 g červenej repy
6 strúčikov cesnaku
ľanový olej môže byť aj olivový alebo aký preferujete
Cviklu umyjeme, olúpeme, nakrájame na plátky veľmi tenké. Do veľkej sklenenej nádoby potom tieto plátky vrstvíme, prekladáme prelisovaným cesnakom prelievame ľanovým olejom. V chladničke necháme odpočívať približne týždeň. Tiež môžete použiť aj varenú cviklu.
Cviklový šalát s mrkvou
1 ks surovej cvikle
2 ks surovej mrkvy
Citrónová šťava, soľ, petržlenová vňať
Olúpanú cviklu a mrkvu nastrúhame na jemno, ochutíme soľou , citrónovou šťavou, nasekanou vňatkou dobre zamiešame, necháme v chlade odležať.
... ešte jedna rýchlovka, na šalát napr.: k nedeľnému obedu:

Výborne chutí aj pečená v alobale, s malom, alebo olivovým olejom, cesnakom a bylinkami a...
...Alebo také čipsy, ja ich milujem!
Pokrájané kolieska potrite z oboch strán olejom a rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečte asi 20 minút, alebo pokým nie je cvikla mäkká až chrumkavá, nespáľte ju, radšej znížte na záver teplotu, nech sa dosuší a potom už len vychladnúť a mňam ...
Niečo viac o účinkoch cvikle ešte aj tu
0 komentárov:
Zverejnenie komentára