PEČEŇ z pohľadu TČM
"Pečeň ukazuje aký žijeme život"
Podľa čínskeho kalendára nastáva
jar už v polovici februára. Je to obdobie, kedy preberajú hlavnú telesnú
aktivitu pečeň (apríl)spolu so žlčníkom (marec). Oba tieto párové orgány patria
do prvku drevo. Farba charakteristická pre obdobie dreva - pečene a žlčníka, je
zelená a chuť - kyslá. Medzi vlastnosti
charakterizujúce toto obdobie patrí hnev, zlosť, agresia a malichernosť.
Klimatickým prejavom je vietor. Najdôležitejším indikátorom stavu našej
pečene sú naše oči a zrak. Povedzme si teraz o pečeni niečo viac. Je
najväčším orgánom dutiny brušnej a orgánom zaisťujúcim energetickú látkovú
výmenu a premenu živín. Je nenahraditeľná pri biotransformácii látok a hlavne
detoxikácii organizmu. Podieľa sa na trávení potravy v tenkom čreve
Pečeň je tiež dôležitá pri syntéze
bielkovín krvnej plazmy, hlavne koagulačných faktorov potrebných k zrážaniu
krvi. Podieľa sa na produkcii žlče, hormónov a reguluje hospodárenie s vodou,
soľou a je zásobárňou látok, ako je glykogén, železo a vitamíny.
Zlyhanie pečene sa prejavuje
poruchou stability vnútorného prostredia, hormonálnymi poruchami, poruchami
metabolizmu a zrážania krvi, hromadením tekutín v dutine brušnej, zlyhaním
obličiek a poruchami funkcie mozgu. Toto môže viesť až k pečeňovej kóme až
smrti. To zn., že vždy je dôležité mať čistú a dobre fungujúcu pečeň.
Ľudská pečeň je uložená na pravej strane brušnej dutiny, pod
bránicou. Má klinovitý tvar a váži asi 1 500 gramov (ženská
pečeň bývajú menšie než mužská). Približne 10 percent jej hmotnosti tvorí zásoba
tuku.
Ak nahliadneme do psychosomatiky, zistíme, že pečeň nám ukazuje, ako
žijeme náš život, aký je náš vzťah k svetu a ľuďom. Môžeme ju nazvať továrňou na sny. Odráža náš vzťah k ostatným. Ako máme
radi, ako milujeme, ako sme tolerantní, ako sme zásadoví, ako sme ústupčivý.
Kondícia našej pečene nám hovorí, ako prijímame nástrahy života, ako
ich dokážeme zvládnuť, ako sme pokorní a ako veľa sa dokážeme zo života
radovať. Odráža sa v nej naša nálada, naša psychika, náš zmysel života a
životný postoj.
Produkuje a ukladá našu energiu, premieňa bielkoviny a zbavuje telo jedov. Pečeň
oslabuje všetko, čo robíme prehnane, neuvážlivo:
príliš jedla, pitia, sexu. Ukazuje nám správnu cestu spočívajúcu vo
striedmosti.
Napomôže nám stráviť všetko, čo je príliš hojné, pikantné a
ťažké, avšak len do jej preťaženia a vyčerpania, napomáha nám zbaviť sa jedov z takejto
stravy...
Preto je dôležité sa práve teraz na jar o ňu starať,
očistou, formou byliniek, ľahkých jedál a dobrou náladou....
O pečeni je známe, že má obrovskú regeneračnú schopnosť. Iba 10 percent
tkaniva pečene dokáže "utiahnuť" celý organizmus. Tým nám chce
ukázať, že nikdy nie je neskoro na návrat na začiatok. Stať sa opäť malými
deťmi so svojou bezprostrednosťou a úprimnou radosťou. Potom nás opäť ovládne
láska, pokoj, porozumenie a radosť.
púpava |
Z pohľadu čínskej medicíny je
detoxikácia organizmu a regenerácia pečene, ktoré sú za túto detoxikáciu
zodpovedné, prvá a najdôležitejšia vec. Preto
by sme s prichádzajúcou jarou mali urobiť dôkladnú detoxikáciu organizmu a
sústrediť sa na obnovenie správnej funkcie pečeňového tkaniva.
Pečeň robí všetko potrebné na to,
aby nám správne fungovali ďalšie životne dôležité orgány a časti tela ako také.
Skutočne veľa chorôb má pôvod práve v nesprávne fungujúcej pečeni, na
ktorej správnom fungovaní sú závislé ďalšie orgány ako je samozrejme žlčník,
pankreas a slezina, tiež v neposlednom rade aj obličky. Pre celostnú
medicínu je dôležitý hlavný zdroj, ktorého nerovnováha ovplyvňuje mnoho príčin
a dôsledkov ochorení.
Na tento účel možno z čínskej
medicíny použiť tieto preparáty: Antilipidový
čaj a chitosan na hĺbkovú detoxikáciu organizmu, Vejkan a Tablety krásy na
regeneráciu pečene, zinok na podporu
regeneračných procesov a posilnenie imunitného systému spolu s Cordycepsom
pomáhajúcim s likvidáciou zápalových procesov v tele.
žihľava |
Čo jesť a čo je vhodné na pečeň a žlčník, aké
symptómy sa prejavujú pri zaťaženej pečeni nájdete aj tu
cesnak medvedí |
Zdroj: TCM
Preklad: JA
0 komentárov:
Zverejnenie komentára