pondelok 13. marca 2023

JAR A PEČEŇ

 PEČEŇ z pohľadu TČM


"Pečeň ukazuje aký žijeme život"



Podľa čínskeho kalendára nastáva jar už v polovici februára. Je to obdobie, kedy preberajú hlavnú telesnú aktivitu pečeň (apríl)spolu so žlčníkom (marec). Oba tieto párové orgány patria do prvku drevo. Farba charakteristická pre obdobie dreva - pečene a žlčníka, je zelená a  chuť - kyslá. Medzi vlastnosti charakterizujúce toto obdobie patrí hnev, zlosť, agresia a malichernosť.
Klimatickým prejavom je vietor. Najdôležitejším indikátorom stavu našej pečene sú naše oči a zrak. Povedzme si teraz o pečeni niečo viac. Je najväčším orgánom dutiny brušnej a orgánom zaisťujúcim energetickú látkovú výmenu a premenu živín. Je nenahraditeľná pri biotransformácii látok a hlavne detoxikácii organizmu. Podieľa sa na trávení potravy v tenkom čreve

Pečeň je tiež dôležitá pri syntéze bielkovín krvnej plazmy, hlavne koagulačných faktorov potrebných k zrážaniu krvi. Podieľa sa na produkcii žlče, hormónov a reguluje hospodárenie s vodou, soľou a je zásobárňou látok, ako je glykogén, železo a vitamíny.
Zlyhanie pečene sa prejavuje poruchou stability vnútorného prostredia, hormonálnymi poruchami, poruchami metabolizmu a zrážania krvi, hromadením tekutín v dutine brušnej, zlyhaním obličiek a poruchami funkcie mozgu. Toto môže viesť až k pečeňovej kóme až smrti. To zn., že vždy je dôležité mať čistú a dobre fungujúcu pečeň.

Ľudská pečeň je uložená na pravej strane brušnej dutiny, pod bránicou. Má klinovitý tvar a váži asi 1 500 gramov (ženská pečeň bývajú menšie než mužská). Približne 10 percent jej hmotnosti tvorí zásoba tuku.

Ak nahliadneme do psychosomatiky, zistíme, že pečeň nám ukazuje, ako žijeme náš život, aký je náš vzťah k svetu a ľuďom. Môžeme ju nazvať továrňou na sny. Odráža náš vzťah k ostatným. Ako máme radi, ako milujeme, ako sme tolerantní, ako sme zásadoví, ako sme ústupčivý.

Kondícia našej pečene nám hovorí, ako prijímame nástrahy života, ako ich dokážeme zvládnuť, ako sme pokorní a ako veľa sa dokážeme zo života radovať. Odráža sa v nej naša nálada, naša psychika, náš zmysel života a životný postoj.

Produkuje a ukladá našu energiu, premieňa  bielkoviny a zbavuje telo jedov. Pečeň oslabuje  všetko, čo robíme prehnane, neuvážlivo: príliš jedla, pitia, sexu. Ukazuje nám správnu cestu spočívajúcu vo striedmosti.

Napomôže nám stráviť všetko, čo je príliš hojné, pikantné a ťažké, avšak len do jej preťaženia a vyčerpania,  napomáha nám zbaviť sa jedov z takejto stravy...

Preto je dôležité sa práve teraz na jar o ňu starať, očistou, formou byliniek, ľahkých jedál a dobrou náladou....

O pečeni je známe, že má obrovskú regeneračnú schopnosť. Iba 10 percent tkaniva pečene dokáže "utiahnuť" celý organizmus. Tým nám chce ukázať, že nikdy nie je neskoro na návrat na začiatok. Stať sa opäť malými deťmi so svojou bezprostrednosťou a úprimnou radosťou. Potom nás opäť ovládne láska, pokoj, porozumenie a radosť.
púpava

Z pohľadu čínskej medicíny je detoxikácia organizmu a regenerácia pečene, ktoré sú za túto detoxikáciu zodpovedné, prvá a najdôležitejšia vec. Preto by sme s prichádzajúcou jarou mali urobiť dôkladnú detoxikáciu organizmu a sústrediť sa na obnovenie správnej funkcie pečeňového tkaniva.

Pečeň robí všetko potrebné na to, aby nám správne fungovali ďalšie životne dôležité orgány a časti tela ako také. Skutočne veľa chorôb má pôvod práve v nesprávne fungujúcej pečeni, na ktorej správnom fungovaní sú závislé ďalšie orgány ako je samozrejme žlčník, pankreas a slezina, tiež v neposlednom rade aj obličky. Pre celostnú medicínu je dôležitý hlavný zdroj, ktorého nerovnováha ovplyvňuje mnoho príčin a dôsledkov ochorení.

Na tento účel možno z čínskej medicíny použiť tieto preparáty: Antilipidový čaj a chitosan na hĺbkovú detoxikáciu organizmu, Vejkan a Tablety krásy na regeneráciu pečene, zinok na podporu regeneračných procesov a posilnenie imunitného systému spolu s Cordycepsom pomáhajúcim s likvidáciou zápalových procesov v tele.


žihľava
Samozrejme  možno použiť aj iné dostupné prostriedky , na ktoré nesmieme zabudnúť a to sú naše na jar rastúce  bylinky ako je púpava (celá aj s koreňom), žihľava, medvedí cesnak, či ostropestrec mariánsky a ďalšie....



Čo jesť a čo je vhodné na pečeň a žlčník, aké symptómy sa prejavujú pri zaťaženej pečeni nájdete aj tu

 
cesnak medvedí











Zdroj: TCM 
Preklad: JA


0 komentárov:

Zverejnenie komentára