utorok 24. februára 2015

Kto sa živí na nezdravej strave?

Zamyslenie...je to vlastne výživa...?

Ponúkam Vám tento článok na zamyslenie....a to z dôvodu uvedomenia si, či niekedy rozmýšľame nad tým čo nakupujeme, jeme, aké dostávame info o potravinách a z akých potravín varíme alebo sa varí v reštauráciách v snahe nám vyhovieť cenou? Lacné menu lacné suroviny...to všetko na úkor kvality...ak nezmeníme svoje postoje a svoj dopyt po kvalite...nie po nálepkách s úplnými údajmi čo rieši EU...nezmenia ich ani obchodníci v reťazcoch a ani výrobcovia potravín...


Zdravá výživa je extrémne jednoduchá záležitosť a ľahko jej rozumejú ako pojedači šalátov, tak i milovníci steakov. Základom stravy väčšiny ľudí, ktorí sa stravujú podľa tak zvaných alternatív - od VEGA až po jedlíkov paleo stravy -, sú totiž základom prirodzených potravín, ktoré uvedomelí ľudia uprednostňujú pred polotovarmi. Nikto z nich nepotrebuje študovať desiatky aditív ani porovnávať, či je   polotovar s nálepkou lepší než polotovar bez nálepky. Najlepšie sa najedia bez nich...

Odporúčania postavené na potravinách, nie živinách

Brazílske ministerstvo zdravotníctva práve v tomto duchu vydalo výživové odporúčania pre verejnosť. Tie sú postavené na potravinách, spôsobe stravovania a na jedle, nie na živinách. Strava, ktorú odporúčajú, je zdravá, chutná, sociálne a environmentálne udržateľná. Rady v takej forme sú zrozumiteľnejšie, tým pádom aj prijateľnejšie pre širokú verejnosť. Sama sa s nimi plne ztotožňujem a už roky ich odovzdávam.


Brazílske výživové odporúčania
 

1.  Za základ stravy berte prirodzené, minimálne priemyselne upravované potraviny.
2.  Oleje, tuky, soľ a cukor používajte v malých množstvách, na dochutenie prirodzených alebo minimálne priemyselne upravovaných potravín.
3.  Obmedzte priemyselne upravované potraviny.
4.  Vylúčte vysoko priemyselne upravované potraviny.
5.  Jedzte pravidelne, vo vhodnom prostredí, a ak je to možné, tak aj v spoločnosti.
6.  Nakupujte v miestach, kde je k dostaniu pestrý sortiment prirodzených a minimálne priemyselne upravovaných potravín.
7.  Naučte sa variť, zdieľajte svoje skúsenosti a varte.
8.  Plánujte dostatok času pre jedlo a jeho prípravu.
9.  Pri jedení mimo domova vyberajte miesta, kde si môžete vybrať čerstvo pripravované jedlá.
10. Dávajte si pozor na reklamy na potraviny.


celý článok čítaj tu:  http://www.margit.cz/zivi-na-nezdrave-strave/
úryvok preklad:
JA

0 komentárov:

Zverejnenie komentára