pondelok 29. septembra 2014

Ako rozpoznať správny vzťah...

Vzťahové otázky dokážu nejednému zamotať poriadne hlavu. A tak si mnohí v priebehu života položili otázku: ako spoznám, že som v tom správnom vzťahu? A ako taký ideálny vzťah vôbec vyzerá? Existujú jasné známky, ktoré nám môžu pomôcť pochopiť, že sa všetko vyvíja správnym smerom. Funkčný vzťah je mnohokrát základom radostného života. S istotou však možno povedať, že vzťah odporujúce nasledujúcim bodom príliš radosti neprinesie.

Netreba sa otáčať  chrbtom...
Vzťahy si robíme často zložitejšie, než je nutné. Problémy začínajú vtedy, keď sa z dlhých rozhovorov stane výmena stručných textových správ, pocity ustupujú do pozadia, sex sa minimalizuje na obyčajnú hru. Dôvera a láska postupne mizne, vo vzťahu sa prejavuje neistota a žiarlivosť. Objavujú sa pocity ublíženia. Mnohí sa snažia utiecť čo najďalej a otáča sa riešenie chrbtom. Ak ste v takom vzťahu, snažte sa riešiť problémy hneď. V správnom vzťahu sa netreba otáčať chrbtom ale treba naplno  komunikovať so svojím náprotivkom. Odpustite a milujte naplno.

Férový vzťah...
Ak žena začne ležérny vzťah s mužom, bez toho aby sa zmienila, že chce vzťah vážny, pravdepodobne nikdy vážneho vzťahu nedosiahne. Od začiatku vzťahu je teda veľmi dôležité byť férový. Nemá zmysel zbytočne chodiť okolo kaše. Ak týmto prístupom niekoho vydesíte, je to jedine dobre, pretože takáto osoba by nikdy nebola vhodná pre vytvorenie kvalitného vzťahu.

Otvorená komunikácia...
Netreba sa báť  komunikácie. Je lepšie hovoriť otvorene ako žiť v lži. Treba vždy povedať, čo máte na srdci. Neočakávajte, že budú druhí ľudia čítať vaše myšlienky. Vyhnite sa aj polopravdám, pretože nie sú o nič lepšie ako lži. Funkčná, otvorená komunikácia je základom vzťahu.

Starostlivosť o vzťah...
O vzťah sa treba starať a tak povedzte ľuďom, ktorých máte radi, čo k nim cítite. Keď to poviete nahlas, jedná sa o rituálne potvrdenie vzájomného puta. Iba vysloviť nahlas "milujem ťa" alebo "ďakujem" však nestačí, prázdne slová nie sú úprimné. K tomu, aby ste druhým prejavili svoje city, stačí urobiť každý deň nejakú maličkosť. O správny vzťah sa treba neustále starať.

Očakávanie dokonalosti je zakázané...
Žiadny vzťah nie je dokonalý, ale ak ste ochotní na ňom pracovať, môžete prekonať všetky možné problémy. Navyše vaša spriaznená duša môže mať v skutočnosti ďaleko od dokonalosti, napriek tomu môže byť ideálnou voľbou pre vás. Prestaňte od druhých niečo očakávať, namiesto toho ich skúste oceniť pre to, akí .

Pocit zraniteľnosti ako posvätnosť...
Hoci to môže znieť prekvapivo, najsilnejšia láska je , ktorá nás robí zraniteľné. Vyžaduje odvahu priznať si otvorene svoje city a je dôležité ísť s druhým po boku v dobrom i zlom. Jedine tak sa dá zabrániť tomu, aby sme okolo nás vybudovali emočné múry. Jedine tak možno vybudovať silné spojenie s inou ľudskou bytosťou.

Sloboda aj tímová práca...
Do lásky nikoho nemožno nútiť. Nemali by sme prosiť niekoho, aby s nami zostal, keď chce odísť. A rovnako tak by sme sa nemali cítiť vo vzťahu ako v pasci. Akonáhle sa jeden z páru cíti v pasci, vzťah neexistuje. Vzťahy sú totiž o slobode. Vzťahy sú založené na pevných základoch tímovej práce. Sú nástrojom osobného rastu a dosiahneme oveľa viac, keď budeme s druhými spolupracovať ako pracovať samostatne, či dokonca proti nim. Sila vzťahu závisí na sile jeho dvoch členov. Pamätajte, že po väčšinu vzťahu nie sú sily vo vzťahu rozdelené presne 50:50. Rozloženie síl sa môže v čase vyvíjať a odlišovať, raz môžete dať 20% a náprotivok 80%, inokedy naopak. Vo funkčnom vzťahu nie je problém dať viac, keď ten druhý aktuálne nemôže.

Spoločný rast...
Nejde o to nájsť niekoho, v kom sa stratíme, ale nájsť niekoho, s kým nájdeme sami seba. Správny partner vám pomôže nájsť to najlepšie, čo vo vás je. Týmto spôsobom zo seba navzájom získate to najlepšie a to spoločne tráveným časom a starostlivosťou o seba. Keď sa čestne zamyslíte nad tým, čo vy a váš partner prinášate navzájom do svojich životov, nejde ani tak o vzájomnú materiálnu pomoc, darčeky či rady. Ide o spoločný zážitok radosť a bolesť, skrze dobré či horšie časy. Vo funkčnom vzťahu sú obaja pre seba navzájom, rastú a učia sa ako jeden celok.

Na ostatných nezáleží...
Vzťah zvonku nemusí dávať zmysel. Nenechajte ostatných zvonku, aby ovplyvnili váš vzťah. V správnom vzťahu ľudia žijú naplno svojím vlastným spôsobom Vzťahy sú založené na pevných základoch tímovej práce.

Zdroj: Earthweareone.com
Preklad: JA.


Skutočná láska

“Dobrý vzťah je, keď dvaja ľudia akceptujú minulosť toho druhého, podporujú prítomnosť toho druhého a milujú toho druhého natoľko, aby sa navzájom posmeľovali pre budúcnosť. Nežeň sa za láskou. Hľadaj si partnera, ktorý ťa podnecuje k rastu, ktorý na tebe nebude lipnúť, ktorý ťa nechá ísť do sveta s vierou, že sa vrátiš späť.
O tomto je skutočná láska a vždy sa na ňu oplatí počkať.”

~ Marc and Angel Hack Life

0 komentárov:

Zverejnenie komentára