Element VODA
CharakteristikaSymbolizuje zimu a samotnú vodu, jemný dážď alebo búrku. Voda v akomkoľvek skupenstve rosa, sneh, ľad... Pripomína vnútorné ja, umenie a krásu. Dotýka sa všetkého. Symbolizuje tiež bohatstvo, hojnosť a výživu. Pozitívne s porozumením vyživuje a posilňuje. Dokáže zhromažďovať aj rozvádzať energiu po okolí. Negatívne môže opotrebovať a vyčerpať. V spojitosti s emóciami môže naznačovať strach, nervozitu a stres. Ide o veľmi silný element.
Orgány vody:
- ľadviny (kontrolujú kosti, kostnú dreň,, centrálny nervový systém, mozog, zuby, vlasy a uši. Majú veľký vplyv na plodnosť, schopnosť reprodukcie a potenciu.)
- močový mechúr (vylučovacia funkcia)
Yin orgán: obličky
Yang orgán: močový mechúr
Obličky uschovávajú esenciu.
Obličky riadia vodu (metabolizmus vody v organizme).
Obličky riadia nasávanie čchi (riadia nádych, pľúca, potom výdych).
Obličky riadia kosti.
Vonkajším otvorom obličiek sú uši.
Kondícia obličiek sa prejavuje na vlasoch (šedivenie vlasov, vypadávanie)
Močový mechúr
- Uskladňuje moč.
- Vylučuje moč.
Emóciou obličiek je strach.
Tekutinou obličiek je slina.
Obličky obsahujú Meng Men (Oheň života).
K elementu vody sa priraďuje
- chlad
- slaná chuť
- modrá až čierna farba
- chlad vniká do tela ak je oslabená imunita
- obranu proti vnútornému chladu predstavuje čchi (energia) a teplo, a tie vznikajú správnou výživou a pohybom
- chlad preniká do organizmu nohami a spodnou časťou chrbáta, preto ich musíme udržovať v teple
- na odstránenie chladu najlepšie účinkuje neutrálna a zahrievajúca strava
- k elementu vody zaraďujeme čierne potraviny ako morské riasy, čierne sójové boby, ale aj plody mora a strukoviny, lebo majú zahrievajúci účinok na ľadviny
- slaná strava uvoľňuje hlien a v malých množstvách zvyšuje objem krvných štiav
- prílišné množstvo má opačné účinky (vysušuje telo)
- k elementu vody priraďujeme všetky ryby a dary mora, riasy (všetko čo vonia morom)
minerálne vody majú často vysoký obsah soli, čo nie je vhodné
ľudia často pijú tekutiny, len aby splnili 3-litrový denný limit, čo však nie je zdravé
pitný režim je dôležitý, ale množstvo vody je individuálne,
človek, ktorý je veľa mäsa či údenín, je smädnejší, a preto poľahky vypije 3 litre. Na druhej strane, človek, ktorý je veľa ovocia a šalátov, nepotrobuje vypiť také veľké množstvo
nadbytočné množstvo tekutín zaťažuje ľadviny
Odporúčané jedlá:
Mäso: ryby, morské plody, údené mäso varené,
Mliečne výrobky: parmezán
Zelenina: mrkva, červená reďkovka, fazuľové struky, olivy, umeoboši slivka,
Obilniny: pohánka, jačmeň, sladká ryža (predáva sa v ázijských obchodoch)
Strukoviny: fialová až čierna fazuľa, hrach, bôb obecný, fazule mungo, azuky
Korenie: soľ, miso pasta, zázvor, umeocot, sójová omáčka, soľ, agar-agar
Byliny: ligurček, praslička, morské riasy
Príprava jedál dlhé pomalé varenie a pečenie, jemne slané.
Nevhodné jedlá:
Ľudia s oslabeným elementom Voda by mali výrazne obmedziť surovú stravu – surovú zeleninu a ovocie. Surová strava privádza do tela chlad, ktorý obličky nemajú rady. Takisto by sa mali títo ľudia vyhýbať nadmernej konzumácií cukru, či výrazne slaným jedlám. Taktiež studené nápoje a jedlá nie sú vhodné pre ľudí s oslabenými obličkami.
Príprava jedál:
Element Voda podporujú jedlá dlho varené, nakoľko prinášajú do tela teplo, ktoré obličky potrebujú. Výbornou formou ako podporiť tento element je aj pečenie (nákypy...)
Jedlá harmonizujúce obličky:
Ľudia s oslabenými obličkami a elementom Voda by mali ako prvé pridať do svojho jedálnička strukoviny. Akékoľvek strukoviny výrazne podporujú tento element, najvýraznejšie však fazuľa. Nakoľko ľuďom s oslabenými obličkami býva zvyčajne zima, ako druhé by mali zaradiť do svojej stravy silné, dlho varené zeleninové vývary. Vývary je ideálne dochutiť misom (fermentovaná pasta), ktorý dodá polievke jemne slanú chuť. Ľudia s oslabenými obličkami by mali zeleninu vždy tepelne upravovať, či naparovať, variť alebo len blanžírovať. Vhodné je aj dochutenie umeoctom. Tiež sú vhodné na raňajky obilninové dlho varené kaše vo vode alebo v obilnom mlieku (do rozvarenia), napr. ryža, ovsené vločky a pod., či už na sladko so škoricou a sušeným ovocím alebo na slano so zázvorom, mrkvou, sójovkou, údeným tofu....podľa chuti a fantázie...
Príznaky nerovnováhy obličiek:
- Bolesti a nepevnosť v bedrách a kolenách.
- Nočné pomočovanie.
- Problémy s kosťami, hlavne kolenami a krížovou chrbticou
- Problémy s vlasmi, ako je vypadávanie vlasov a ich predčasné šedivenie
- Problémy so zubami
- Strata sluchu, časté ušné infekcie a ochorenia
- Predčasné starnutie
- Nadmerný strach a neistota, Strach vyvoláva pokles čchi, strach veľmi zraňuje obličky
- Močové, sexuálne a rozmnožovacie problémy
Človek narodený v elemente VODY
pozri tabuľku:
Charekteristika
Voda je tečúcim elementom. Človek, ktorý má za dominantu vodu, je prispôsobivý a k svojmu cieľu sa nedostáva vždy tou najkratšou cestou. Má silnú vôľu a priťahuje bohatstvo, ale občas ho trápi strach. Tento typ ľudí charakterizuje suchá pokožka, ktorá potrebuje neustálu pozornosť a hydratáciu. Jeho najcitlivejším orgánom sú obličky, pozor treba dávať na všetky orgány ktoré pracujú s tekutinami. Pre zdravie “vodného typu” je veľmi dobrá klasická hudba.
Ľudia so zdravými obličkami sú zvyčajne veľmi aktívni, avšak zároveň pokojní, odvážni, ale krotkí a dokážu jednať pri dôležitých situáciách bez stresu.
Povahové črty
Ľudia v znamení vody dokážu dobre komunikovať. Sú diplomatickí a presvedčiví. Sú citliví na nálady ostatných a vedia ich pochopiť. Sú intuitívni a bývajú skvelí vyjednávači. Sú flexibilní a prispôsobiví, na veci nazerajú holisticky.
Pozitívne hľadisko – ľudia v znamení vody majú vzťah k umeniu, sú múdri, spoločenskí a súcitní, pokora pred tajomstvom života.
Negatívne hľadisko – ľudia v znamení vody sú citliví, roztržití a neodbytní, bojazlivý, často pociťujú úzkosť.
Asociácie
Rieky, potoky a jazerá, modrá a čierna farba, zrkadlá a sklo, kľukaté vzory, fontány a jazierka, rybníky, obrazy s vodou.
Zdroj: TCM
Preklad: JA
0 komentárov:
Zverejnenie komentára