štvrtok 29. januára 2015

Potraviny pre MOZOG

Hoci v priebehu starnutia dochádza k postupnej strate pozornosti a jasnosti myslenia, existuje veľa mladých ľudí, ktorí majú podobné problémy. Problémy so sústredením sa dotýkajú čoraz väčšieho množstva z nás. Na vine sú predovšetkým veľké nároky, ktoré sú na nás kladené. Množstvo úloh prináša čoraz väčšie nároky na mozog a telo, čo sa odráža na ich produktivite. Rovnako tak je ale dôležitá aj výživa, pretože mozog potrebuje pre správne fungovanie správne živiny.

Nasledujúce potraviny pomáhajú zvýšiť výkon mozgu a zlepšiť koncentráciu.

Listová zelenina 
Zelenina ako špenát, kel, rukola či mangold je plná látok podporujúcich funkčnosť mozgu - napríklad karotenoidy, kyselina listová alebo vitamín B6. Tak chráni mozog a bráni úbytku kognitívnych funkcií. Štúdie v oblasti neurológie potvrdzujú, že ľudia, ktorí konzumujú aspoň dve porcie listovej zeleniny denne, majú nárast pamäťových schopností, sústredenosti a duševnej hygieny. 

Bobule 
Bobule sú plné antioxidantov, ktoré neutralizujú voľné radikály vo vašom mozgu. Voľné radikály sú spojené s chorobami ako je starecká demencia, Parkinsonova či Alzheimerova Chorba. Antioxidanty naviac zvyšujú prietok krvi a kyslíka, takže myseľ zostáva svieža a zlepšuje sa dlhodobá pamäť.

Celé zrná 
Či už sa budeme baviť o ovsených vločkách či quinoa, všetky zrná sú zdrojom vlákniny a komplexných sacharidov, čo je palivo pre mozog. Tieto potraviny stabilizujú hladinu cukru v krvi a podporujú zdravý nervový systém. 
 


 Orechy a semená 
Vlašské orechy, mandle, mleté ľanové semienko či Chia semená sú dôležitým zdrojom antioxidantov, vlákniny, železa, horčíka, vitamínu E a omega-3 mastných kyselín. Tieto látky sú nevyhnutné pre vývoj mozgu. Spomaľujú degeneráciu mozgu, zlepšujú pamäť a podporujú duševnú čulosť. 


Tučné ryby 
Mastné ryby, ako sú losos, makrely či sardinky, sú zdrojom vysoké množstvo omega-3 mastných kyselín. Tie zlepšujú pamäť a duševný výkon. Znižujú preukázateľne riziko mŕtvice, demencie či Alzheimerovu chorobu.


Horká čokoláda 
Ide o dôležitý zdroj antioxidantov a horčíka, ktoré zlepšujú krvný obeh a stimulujú produkciu enderfinu a serotonínu. Tiež obsahujú malé množstvo kofeínu, takže zvyšujú duševnú čulosť a krátkodobú pamäť. Vyberajte si horkú čokoládu s čo najvyšším obsahom kakaa a s čo najmenšou mierou spracovania.


Avokádo 
Zlepšuje prietok krvi do srdca a mozgu a jeho mononenasýtené tuky pomáhajú zlepšiť komunikáciu medzi mozgovými bunkami, čo priaznivo ovplyvňuje koncentráciu.
 


Banány 
Banány sú bohaté na draslík, mangán, vitamín C, B6 a vlákninu pre posilnenie pamäte a sústredenia. Naviac vitamín B6 stimuluje produkciu serotonínu, noradrenalínu a dopamínu, ktoré podporujú duševnú čulosť. 



Zelený čaj 
Zelený čaj obsahuje kofeín a l-threain, takže tiež pomáha zlepšiť pozornosť a koncentráciu. Ale nepreháňajte to. Zelený čaj uvoľňuje kofeín narozdiel od kávy pomaly, a tak sa efekt dostavuje postupne. 




Voda 
Každý orgán v tele potrebuje pre svoje správne fungovanie dostatok tekutín. Rovnako tak aj mozog. Dostatok vody zlepšuje pozornosť i tvorivosť, takže je to skutočný základ starostlivosti o náš mozog.

Zdroj: http://www.radostnezpravy.cz
Preklad: JA

0 komentárov:

Zverejnenie komentára