streda 4. februára 2015

Ovocie a zelenina vs. orgány

Ovocie a zelenina svojím tvarom signalizujú, ktorým orgánom pomáhajú...


Filozofia bylinkárstva má svoj pôvod v náuke o signatúrach, ktorá je spájaná s Paracelsusom (1491 - 1541) a ktorá bola spopularizovaná neskôr nemeckým obuvníkom Jakubom Bohm (1575 - 1924). Náuka o signatúrach je postavená na predpoklade, že všetko ovocie a zelenina majú tvar podobný orgánom, ktoré pomáhajú uzdraviť. Kým alopatická medicína náuku o signatúrach odsúdila ako poveru, štúdie opakovane ukazujú, že jej hlavné princípy pravdivé

Poďme sa pozrieť na niektoré príklady

Vlašský orech - mozog
Dve hemisféry  záhyby a lebka ako škrupina - vlašský orech vyzerá ako ľudský mozog na mnohých úrovniach. A mozog je presne to, čomu orech prospieva. Obsahuje veľké množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú zabrániť úbytku kognitívnych funkcií (poznávacie procesy, sústredenosť, pamäť)  




Fazuľa - má tvar podobný obličkám a nie je náhodou, že podporuje pri pravidelnej konzumácii prácu obličiek. Fazuľa disponuje vysokým obsahom bielkovín a spolu s kyselinou nukleínovou výdatne podporujú bunky pri ich regenerácii. Finálnym efektom zregenerovaných buniek je celkovo omladený organizmus. Pozitívne tiež pôsobí pri ochoreniach obličiek, pečene a močových ciest. Znižuje obsah cukru v krvi, preto táto strukovina je vhodná aj pre diabetikov. Takisto má odvodňujúce účinky.




Hrozno - pľúca
Pletenec hrozna sa podobá konárom pľúcnych mechúrikov, ktoré tvoria naše pľúca a ktoré umožňujú kyslíka prejsť zo vzduchu do krvného riečišťa. Hrozno preukázateľne znižujú riziko rakoviny pľúc a chemikálie v jadierkach - proanthocyanidiny - minimalizuje riziko astmy.  




Paradajky - srdce
Rovnako ako ľudské srdce, paradajky sú červené a keď ich budete krájať, môžete si všimnúť štyri komory. bezkonkurenčným zdrojom lykopénu, rastlinnej chemickej látky, ktorá pomáha predchádzať ochoreniam srdca a neutralizuje škodlivé účinky LDL cholesterolu. Paradajky tiež bohaté na kyselinu listovú, ktorá napomáha produkcii kyslíka, tento je nosičom červených krviniek, ktoré srdce pumpuje do celého tela. 




Mrkva - oči 
Nakrájaná mrkva môže ľahko pripomínať ľudské oko, dokonca do komplexnej štruktúry dúhovky. Čo nám tým príroda hovorí? Mrkva je mimoriadne bohatá na betakarotén, rastlinnú chemickú látku, ktorá minimalizuje riziko šedého zákalu prichádzajúceho s vyšším vekom v dôsledku makulárnej degenerácie (postihuje cca 25% osôb vo veku nad 65 rokov).  






Avokádo - maternica
Avokádo v tvare lona trvá približne deväť mesiacov, než vyrastie z kvetu do zrejúceho ovocia. Vo svojom strede obsahuje nezvyčajne veľké semeno ("dieťa"). Jedenie avokáda pomáha stabilizovať ženské hormóny, odstraňuje prebytočnú pôrodnú váhu a pomáha v prevencii rakoviny krčka maternice





Figy - semenníky
Ak avokádo bolo navrhnuté pre zdravie ženy, potom figy v tvare semenníka určené pre mužské zdravie. Tieto sladké plody visia vo dvojiciach, sú chránené jemnou pokožkou a po nakrájaní možno nájsť tisíce bielych semien. O figách je známe, že zvyšujú počet spermií a ich pohyblivosť...tiež môžu pomôcť prekonať sterilitu






Zeler - stopkový zeler obsahuje rovnaké množstvo sodíka (23 percent) ako kosti, ktorým sa podobajú. Rovnako tak aj vápnik, ktorý zeler obsahuje vo veľkom množstve, je sodík zásadný pre zdravie kostí.  





Zázvor - kúsok zázvoru pomáha žalúdku a vie tak upokojiť zažívanie





Sladké zemiaky - pripomínajú slinivku brušnú. Práve ona má rada ich prirodzenú sladkosť,čím podporujú jej správnu funkciu...tiež  pomáhajú stabilizovať hodnoty cukru v krvi u diabetikov

 

0 komentárov:

Zverejnenie komentára