štvrtok 17. decembra 2015

Recepty pre zdravie - petržlen, chren

Osvedčené recepty z mojich článkov aj kuchyne....

Chren trochu inak:
nastrúhame 1 koreň chrenu, pridáme 1 zarovnanú ČL soli, 5-6 PL olivového oleja, zmiešame na kompaktnú hmotu, natlačíme do pohárika. Je to výborná pochúťka pojedať v tomto a zimnom období napr. na chlebe  s maslom, pridáme do kapustového šalátu, do nastrúhanej varenej cvikle, alebo do zelerového či mrkvového šalátu...

Petržlen

Vyprážaný petržlen - hranolky
Koreň petržlenu olúpeme, nakrájame na plátky, ktoré vkladáme do horúceho oleja a vyprážame ako hranolčeky. Osolíme a môžeme podávať ako prílohu k mäsu. Pred servírovaním ich môžete osušiť papierovou servítkou, nebudú také mastné.

Petržlenový koktail



Lahodný nápoj pre vaše zdravie sa hodí na teplé letné dni. Z hrsti petrželovej vňate otrhajte lístky a vložte ich do mixéru. K lístkom pridajte 1/3 olúpaného citrónu, lyžicu medu a 400 ml studenej vody. Všetko dôkladne rozmixujte. Koktail nalejte do pohárov, ozdobte plátkom citrónu a podávajte.

Pyré z koreňa petržlenu:

na kocky nakrájaný udusíme vo vode, prisolíme, po uvarené vodu nezlievame, pridáme maslo a trošku sladkej smotany (10%), štipku čierneho korenia, vyšľaháme na pyré, ochutíme vňaťkou. Môžeme kombinovať s varenou mrkvou, zelerom, cviklou, brokolicou alebo karfiolom....fantázii sa medze nekladú.... (varíme samozrejme spolu s vybraným druhom)

O účinkoch petržlenu viac tu


 Viac na budúce...

0 komentárov:

Zverejnenie komentára