Osvedčené recepty z mojich článkov a kuchyne
Mrkva
Mrkvovo-cviklový šalát
350 gr na rezance pokrájanej mrkvy,
350 gr na rezance pokrájanej cvikly,
2 nadrobno posekané červené cibule,
2 čajové lyžičky rasce, (nemusí byť)
1 PL olivového oleja,
1 PL umeooctu,
2 hrste nahrubo posekaného petržlenu
Postup: Mrkvu a cviklu postrúhame na hrubom strúhadle. Vložíme do misy a dobre premiešame. Na panvici zohrejte rascu, pokiaľ vám nezačne rozvoniavať po kuchyni. Posypte ňou zeleninu, pridajte olej, ocot a petržlen. Nechajte marinovať na chladnom mieste približne 15 minút a potom môžete servírovať.
Recept na mrkvový šalát oznáme už z detsva
Umyté olúpané jablká a mrkvu nakrájame na menšie kúsky, alebo postrúhame. Mierne pokvapkáme citrónovou šťavou, prisladíme medom alebo agávovým sirupom a premiešame. Hneď podávame. Môžete si pridať aj ľubovoľný iný druh ovocia (pomaranče, anannásový kompót).
a ešte jeden šalát alebo nátierka...
Mrkvovo-syrový
2-3 ks väčšie mrkvy
1 kocka syra tofu, alebo klasický tvrdý syr
2 strúčiky cesnaku
1 sojanéza, pre klasiku majonéza, jogurt alebo pochúťková kyslá smotana, podša chuti čo vám vyhovuje
soľ, citrónová šťava alebo trošku umeooctu
Všetko najemno nastúhame pridáme majonézu alebo jogurt ochutíme cesnakom soľou a octom zamiešame a necháme v chlade odležať...Ja dosť improvizujem, takže popísané suroviny môžete striedať a vždy máte iné varianty a chute....
Mrkvu môžete piecť, variť, dusiť, fritovať, robiť krémové polievky, kde namiesto smotany použijete ryžu, pšeno alebo zemiaky, variť spolu s mrkvou a potom zmixovať, ochutiť podľa vlastnej fantázie...:-)
účinky mrkvy tu
Viac nabudúce...
0 komentárov:
Zverejnenie komentára