štvrtok 17. decembra 2015

Recepty pre zdravie - Mrkva

Osvedčené recepty z mojich článkov a kuchyne 

Mrkva

Mrkvovo-cviklový šalát

350 gr na rezance pokrájanej mrkvy,
350 gr na rezance pokrájanej cvikly, 
2 nadrobno posekané červené cibule, 
2 čajové lyžičky rasce,  (nemusí byť)
1 PL olivového oleja,
1 PL umeooctu,
2 hrste nahrubo posekaného petržlenu

Postup: Mrkvu a cviklu  postrúhame na hrubom strúhadle. Vložíme  do misy a  dobre premiešame. Na panvici zohrejte rascu, pokiaľ vám nezačne rozvoniavať po kuchyni. Posypte ňou zeleninu, pridajte olej, ocot a petržlen. Nechajte marinovať na chladnom mieste približne 15 minút a potom môžete servírovať.

Recept na mrkvový šalát oznáme už z detsva

Umyté olúpané jablká a mrkvu nakrájame na menšie kúsky, alebo postrúhame.  Mierne pokvapkáme citrónovou šťavou, prisladíme medom alebo agávovým sirupom a premiešame. Hneď podávame. Môžete si pridať aj ľubovoľný iný druh ovocia (pomaranče, anannásový kompót). 

a ešte jeden šalát alebo nátierka...

Mrkvovo-syrový

2-3 ks väčšie mrkvy
1 kocka syra tofu, alebo klasický tvrdý syr
2 strúčiky cesnaku
1 sojanéza, pre klasiku majonéza, jogurt alebo pochúťková kyslá smotana, podša chuti čo vám vyhovuje
soľ, citrónová šťava alebo trošku umeooctu
Všetko najemno nastúhame pridáme majonézu alebo jogurt ochutíme cesnakom soľou a octom zamiešame a necháme v chlade odležať...Ja dosť improvizujem, takže popísané suroviny môžete striedať a vždy máte iné varianty a chute....

Mrkvu môžete piecť, variť,  dusiť, fritovať, robiť krémové polievky, kde namiesto smotany použijete ryžu, pšeno alebo zemiaky, variť spolu s mrkvou a potom zmixovať, ochutiť podľa vlastnej fantázie...:-)

účinky mrkvy tu

Viac nabudúce...

0 komentárov:

Zverejnenie komentára